Link til kirkekalenderLink til menu

Artikler

Alle gode gaver, de kommer ovenned

Fra kirkebladet år 2005, nr. 4
- så tak da Gud, ja pris dog Gud, for al Hans kærlighed! - fortsætter vi salmen til høstgudstjenesterne. Høsttid er en dejlig tid. Det er nu vi for alvor mærker sensommerens overflod.

Selv for den store del af Danmarks befolkning, der hverken sår eller høster, spiller høst og følelsen af overflod og mad i mængde en stor rolle. Det er jo "høsten" i både direkte og indirekte forstand vi lever af. For vi bliver hvad vi spiser! Det slogan for sund livsstil med kostpyramider og fedtfattigt pålæg, er vi vist mange, der er vokset op med.

Du bliver hvad du spiser!

Det man hører er man selv! - Et andet fængende slogan, ikke for kosten, men for den mere hurtige og humoristiske tilgang til livet: danmarks radios P3.

Og de har jo ret. Den mad vi spiser omdannes til energi i vores kroppe og danner nye celler, det er den vi lever af, det er den mad vi bliver.

Og hvad vi hører - ja, vi ved jo ikke andet, end hvad vi hører. Hvordan skulle vi kunne være klogere, vide andet og være andet, end hvad vi hører?

Umiddelbart må man give de to slogans ret.

Pavlovske forsøgshunde

Men så melder der sig alligevel et vist ubehag ved sådan en "mekanisk" tankegang. Er det nu også rigtigt at vi kun er hvad vi propper i os? Er vi virkelig som Pavlovske forsøgshunde, man kan træne til at komme med en bestemt reaktion på en bestemt stimulans. Er vi virkelig ikke andet end re-aktion, altså et forudsigeligt modsvar på en aktion?

Er vi kun forbrugere, i ordets kedeligste betydning, som veldresserede dyr, der holder samfundets hjul i gang ved at købe, spise, forbruge, smide væk, købe nyt, spise endnu mere og så videre i én uendelig køre, til det en dag er slut?

- med øjet himmelvendt

Sandelig nej! kan svaret kun være. Forbrug er ikke livets højeste mening. Når vi går under alleéns blegnede linde, eller trasker langs et brombærhegn, og når vi kan høre mejetærskerne køre på markerne til sent ud på de lune august-nætter; så kan vi tænke på, at selvfølgelig er vi hvad vi spiser og hvad vi hører. Men vi er også mere. Vi forbruger ikke kun, som bevidstløse overlevelsesmaskiner. Vi er først og fremmest mennesker, der lever og ånder og længes; former vores liv og vores hverdag, tager stilling til hvad vi hører og hvad vi putter i munden.

Vi tager del i livet, men forbruger det ikke. For nok skabtes vi med blik for alt stort og godt herneden, men også med øjet himmelvendt.

Så lad os endelig nyde sensommeren og høsttiden med al dens overflod, men lad os aldrig glemme at vi også er andet end forbrugere; vi er trods alt mere end hvad vi spiser og hvad vi hører.

Kirkekalender
Torsdag 16. september
Meditationsgudstjeneste
Særslev:19.00
Meditationsgudstjeneste ved Gunvor Sandvad
Ejlby:
Melby:
Se flere datoer

Information
Afstandskravene er ophævet i Folkekirken fra og med lørdag d. 14. august. Det betyder, at der nu ikke længere er nogen begrænsning på, hvor mange der må være inde i kirkerne ad gangen. Kort sagt: Vi må fylde kirkebænkene, synge og holde gudstjeneste og kirkelige handlinger, ligesom vi gjorde før corona-epidemien.

Arrangementer
Meditationsgudstjeneste
Torsdag 16. sept. kl. 19.00 i Særslev Kirke
Meditationsgudstjeneste er en anderledes måde at være til gudstjeneste på: Kirken er kun oplyst a....
Læs mere
Se alle arrangementer

Andagter & prædikener
Prædiken i Ejlby Kirke 5. september 2021
Prædiken i Ejlby Kirke 5. september 2021 14. søndag efter trinitatis v. sognepræst Gunvor Sandv....
Læs mere
Prædiken ved konfirmation - Søndag d. 29. august 2021 i Særslev Kirke
Prædiken ved konfirmation Søndag d. 29. august 2021 i Særslev Kirke 13. søndag efter trinitatis....
Læs mere
Nyt fra menighedsrådet og sognepræsten
Referater
Referat af åbent menighedsmøde 1. september 2021. Referatet kan læses som PDF-fil ved at klikke på ....
Læs mere
Konfirmationer i Særslev Kirke
Konfirmationer i Særslev Kirke Nu er det endelig blevet tid til konfirmationer! Hvor vi gl....
Læs mere
Kommende møder:
07. oktober 2021 kl. 19.00
02. november 2021 kl. 19.00
01. december 2021 kl. 19.00

Nyt fra graveren
Kirkegårdene
Kirkegårdene Der er sket store forandringer på vore kirkegårde det seneste par år. Der er blevet....
Læs mere
Sognepræst: Gunvor Sandvad
Tlf.: 64 84 11 37 (fastnet)
Tlf.: 23 44 71 09 (mobil)
Mail: gsa@km.dk

Tilgængelighedserklæring