Link til kirkekalenderLink til menu

Artikler

SANKT HANS

- Om Johannes Døberen, Perikum og snaps
Fra kirkebladet jun. - jul. - aug. 2008 - 64. årgang nr. 3

Den 24. juni er en (katolsk) navnedag for Johannes Døberen - på dansk: den Hellige Hans, bedre kendt som Sankt Hans. Johannes Døberen er altså ifølge traditionen født den 24.juni. I Danmark markeres dagen allerede aftenen før: Sankt Hans aften, hvor vi tænder bål og fejrer sommer solhvervet, årets længste dag.

Helt tilbage i hedensk tid har dagen været forbundet med trolddom og overnaturlige kræfter, og da Danmark overgik til kristendommen, fulgte den folkelige overtro med - nu blot med andre historier. Mange af de planter, der blomstrer til Sankt Hans, er blevet tillagt særlige egenskaber, og én af de mest spændende er prikbladet perikum - på latin: hypericum perforatum.

Prikbladet perikum vokser nærmest overalt - den findes også her på den nordfynske egn: Langs marker og enge. Den blomstrer i juni-juli og er let at kende: Ca. 30-50 cm. høj med små blade uden stilk og med de gulgyldne blomster siddende på sideskuddene på hovedstænglen. Holder man blade og blomster op mod lyset, kan man se et stort antal gennemskinnelige prikker, der ligner nålestik, men som i virkeligheden er oliekirtler.

Prikbladet perikum indeholder det røde farvestof hypericin jf. navnet hypericum. Dette farvestof er ikke umiddelbart synligt, men gnider man kronbladene mellem fingrene, bliver huden blodrød.

Planten kaldes også for Johannesurt. Legenden fortæller nemlig, at den voksede frem på det sted, hvor Johannes Døbers blod faldt på jorden, da hans afhuggede hoved blev båret frem for Herodes, og hans kone, Herodias, stak en nål igennem hans tunge!

Ved at gnide planten mellem hænderne får man ikke blot røde fingre. Der opstår også en fin, røgelsesagtig duft, og sammen med legenden om Johannes Døber gav det tidligt perikum en plads imellem de ting, kirken brugte ved djævleuddrivelser.

Dette har skaffet planten endnu et tilnavn: fuga daemonum, hvilket betyder "djævelens flugt". I et forsøg på af udrydde planten gennemborede (perforerede) djævelen den med sit spyd. Men planten helede sig selv. Og derfor må djævelen flygte, hver gang man gnider blomsten mellem hænderne.

Sindssygdom blev længe betragtet som djævlebesættelse, og herfra stammer sikkert det gamle husråd at smøre sig med den friske plantesaft i hovedet mod melankoli. I dag mener man, at de aktive stoffer i prikbladet perikum rent faktisk modvirker lette depressioner, og perikum er derfor en vigtig ingrediens i håndkøbs- og naturmedicin til behandling af modløshed.

PERIKUM-SNAPS

Perikum indsamles ved Sankt Hans.

Kun blomster og blomsterknopper bruges. Disse pilles af og fyldes på en flaske, som overhældes med Brøndum, vodka eller andet stærk spiritus uden smag. Efter en lille uges tid har snapsen fået en dyb, blodrød farve. Snapsen filtreres, skal så fortyndes med snaps efter smag og er derefter klar til brug.

Glædelig Sankt Hans!

Kirkekalender
Torsdag 16. september
Meditationsgudstjeneste
Særslev:19.00
Meditationsgudstjeneste ved Gunvor Sandvad
Ejlby:
Melby:
Se flere datoer

Information
Afstandskravene er ophævet i Folkekirken fra og med lørdag d. 14. august. Det betyder, at der nu ikke længere er nogen begrænsning på, hvor mange der må være inde i kirkerne ad gangen. Kort sagt: Vi må fylde kirkebænkene, synge og holde gudstjeneste og kirkelige handlinger, ligesom vi gjorde før corona-epidemien.

Arrangementer
Meditationsgudstjeneste
Torsdag 16. sept. kl. 19.00 i Særslev Kirke
Meditationsgudstjeneste er en anderledes måde at være til gudstjeneste på: Kirken er kun oplyst a....
Læs mere
Se alle arrangementer

Andagter & prædikener
Prædiken i Ejlby Kirke 5. september 2021
Prædiken i Ejlby Kirke 5. september 2021 14. søndag efter trinitatis v. sognepræst Gunvor Sandv....
Læs mere
Prædiken ved konfirmation - Søndag d. 29. august 2021 i Særslev Kirke
Prædiken ved konfirmation Søndag d. 29. august 2021 i Særslev Kirke 13. søndag efter trinitatis....
Læs mere
Nyt fra menighedsrådet og sognepræsten
Referater
Referat af åbent menighedsmøde 1. september 2021. Referatet kan læses som PDF-fil ved at klikke på ....
Læs mere
Konfirmationer i Særslev Kirke
Konfirmationer i Særslev Kirke Nu er det endelig blevet tid til konfirmationer! Hvor vi gl....
Læs mere
Kommende møder:
07. oktober 2021 kl. 19.00
02. november 2021 kl. 19.00
01. december 2021 kl. 19.00

Nyt fra graveren
Kirkegårdene
Kirkegårdene Der er sket store forandringer på vore kirkegårde det seneste par år. Der er blevet....
Læs mere
Sognepræst: Gunvor Sandvad
Tlf.: 64 84 11 37 (fastnet)
Tlf.: 23 44 71 09 (mobil)
Mail: gsa@km.dk

Tilgængelighedserklæring