Link til kirkekalenderLink til menu

Artikler

Konfirmation - maj 2011

Prædiken-tekst: Hvad er der mere at sige! Er Gud for os, hvem kan da være imod os?

Romerbrevet kap.8, vers 31.

Kære konfirmander.

Vi mødtes første gang i august måned sidste år. Og nu er I blevet et lille år ældre. Og der sker nogle ting med os mennesker, når vi bliver ældre. Vi gør os bl.a. den erfaring, at vi ikke altid bare kan snakke os ud af livets vanskeligheder. Vi opdager, at det ikke altid er nemt at være menneske, for hver dag bringer nye krav med sig. Og det her siger jeg selvfølgelig for at tage modet fra jer. På ingen måde. For det vel sådan, hvis man aldrig har opdaget, at det kan være svært at leve et menneskeliv, så kunne det tyde på, at man aldrig er blevet voksen. I det gamle Rom sagde man, at et menneske skal flås for at blive voksen. Og når jeg nævner det citat, så er det ikke udtryk for et ønske om at genindføre forældrenes revselsesret, nej jeg nævner det, for at fremhæve de gamle romeres pointe, nemlig den, at tilværelsen rummer grænser, som man skal lære at kende, og hvis man ikke tidligt modtager kritik, og får de nødvendige rap over fingrene, så løber man den risiko, at man ikke kan klare kritikken, når den for alvor kommer og derfor heller ikke kan komme på benene igen, når den er drevet over.


En tirsdag morgen i konfirmandstuen
- på billedet ses Camilla, Sara, Emilie, Mathilde og Rikke

At blive ældre.

Der er altså noget man skal lære sig, når man bliver ældre. Det, som vi skal lære os, er ikke medfødt. For vi fødes jo på en måde som hovedpersoner. Lige fra det øjeblik vi fødes er vi ofte midtpunkt for omgivelsernes opmærksomhed. Der pusles, nusses, ammes og krammes og vi træder de første skridt på gulvet med den behagelige fornemmelse af, at alting drejer sig om os selv, for uanset om vi skriger eller skråler, så reagerer omgivelserne med beundring eller begejstring. Siden sker der andre ting. For efter de første børnefødselsdage opdager vi til vores overraskelse eller forskrækkelse, at vi faktisk ikke er de eneste i verden, ja, der er ligefrem andre at tage hensyn til - selv ens forældre - og siden tager det for alvor fart. Så er der børnehavepædagoger, skolelærer, de andre børn, rektorer og sergenter og kæresten, og senere den overordnede man får i arbejdslivet. Og det, som jeg vil sige med det er, at som man bliver ældre, opdager man, at det er sværere at spille hovedrollen i sit liv.

Vi kan også sige det på en anden måde: At blive voksen er at opdage, at der måske kan være svælgende gab mellem ønskernes verden og virkelighedens verden. Og her er det ved at huske på et ord af apostlen Paulus, der skriver et sted: Er Gud for os, hvem kan da være i mod os? Det er et godt ord at holde fast i, for det ord siger, at selvom vi støder på nederlag og må bære skuffelser i livet, så har vi en grundvold i livet. Gud siger her til konfirmationen til jer, at uanset hvordan det går jer, uanset hvor meget I så end kludrer i det, så er jeres liv grundlæggende i orden, fordi I alle er Hans kære egne børn, og så er livet altid, altid værd at leve. Konfirmation betyder bekræftelse og det er Gud, der i dag bekræfter hvad Han i dåben gav løfte om, at I hører til i livet, og at I ingen grund har til at liste rundt langs væggen, som om I var tilskuere til livet. Guds ord slår tilskuerholdningen i stykker og kalder jer alle ind på banen, hvor det handler om at deltage i livets spil.


Konfirmation i Særslev Kirke den 8. maj 2011

Forventninger til livet.

Og forventninger til jeres liv har I. Det ved jeg. For her i slutningen af forløbet har vi arbejdet med temaerne 'Det gode liv' og 'Forvent - ninger til livet'. I har skrevet om jeres personlige drømme for fremtiden, og om hvem I forestiller jer at være som 30-årige. Og det kom mange forskellige svar på. Blandt jer piger var der bl.a. nogle, der ville være tøjdesignere, fysioterapeuter og dyrlæger. Hos jer drenge gik nogle af tankerne til det at blive tømrer, politibetjent osv.. Og disse overvejelser vidner alt sammen om, at I er ved at blive ældre. I er ved at finde jeres identitet - altså hvem I er og hvad I vil lave i fremtiden - hver især. Og til det vil jeg sige, at vi jo også har en identitet ud over arbejdet. Foruden den identitet I har som jeres forældres børn, så får I med konfirmationen understreget jeres identitet som kristne. Og den identitet vil følge jer på jeres vej i livet.


I Melby Kirke blev Sara Charlotte Olsen konfirmeret den 1. maj 2011

Til konfirmation om 70 år.

Når vi som sagt har lavet den øvelse, hvor I skulle forestille jeres liv som 30-årige, så lad os nu prøve at gentage den øvelse på en anden måde. Lad os nu forestille os om 70 år, så sidder I konfirmander som ældre mennesker måske til konfirmationsfest for et af jeres børnebørn eller oldebørn. Så kan I sige på det tidspunkt: Jeg blev konfirmeret på en flot og dejlig majdag i år 2011. Og så vil jeres børnebørn eller oldebørn kigge forbavset på jer og udbryde: 2011!! Har du levet for så længe siden? Tænk at der er nogen, der har levet for så mange år siden. Os andre skal I, konfirmander, nok ikke regne med at møde med at møde inde i kirken i år 2081. Men når I går op i kirken, kan det sagtens være, at I passerer nogle af os ude på kirkegården. Og når I sidder til en konfirmation den dag om 70 år, så vil I kunne se igennem jeres tykke hornbriller, de velklædte konfirmander, og så vil minderne om den dag, i dag, for så længe siden, dukke op hos jer. I vil lade blikket fortsætte hen til døbefonten og op mod prædikestolen, og så vil I huske, hvor smukt det hele så ud på den konfirmationsdag i en fjern, fjern fortid. Og i det øjeblik vil I måske blive vemodige og indfanget af den stemning med det at blive ældre, det med hvor tiden dog går hurtigt og hvor er det svært at holde den fast. Og når den erfaring alligevel ikke slår benene væk under os, så er det, fordi vi i kirken møder noget, som giver os fodfæste og frimodighed. Det er et sted, et hus, hvor tingene ikke forgår og forældes. Og det er det sted Guds ord lyder til os - igen og igen. Det Guds ord vi først hørte ved døbefonten og siden ved konfirmationen, at Guds søn blev vores broder og ven og Gud dermed vor far, og på det ord kunne jeres forfædre leve og finde mening i livet. Og når I om 70 år deltager i en konfirmation, så vil I opdage, at det kan jeres børnebørn og oldebørn stadigvæk gøre.

God vind fremover.

Amen.
Kirkekalender
Torsdag 16. september
Meditationsgudstjeneste
Særslev:19.00
Meditationsgudstjeneste ved Gunvor Sandvad
Ejlby:
Melby:
Se flere datoer

Information
Afstandskravene er ophævet i Folkekirken fra og med lørdag d. 14. august. Det betyder, at der nu ikke længere er nogen begrænsning på, hvor mange der må være inde i kirkerne ad gangen. Kort sagt: Vi må fylde kirkebænkene, synge og holde gudstjeneste og kirkelige handlinger, ligesom vi gjorde før corona-epidemien.

Arrangementer
Meditationsgudstjeneste
Torsdag 16. sept. kl. 19.00 i Særslev Kirke
Meditationsgudstjeneste er en anderledes måde at være til gudstjeneste på: Kirken er kun oplyst a....
Læs mere
Se alle arrangementer

Andagter & prædikener
Prædiken i Ejlby Kirke 5. september 2021
Prædiken i Ejlby Kirke 5. september 2021 14. søndag efter trinitatis v. sognepræst Gunvor Sandv....
Læs mere
Prædiken ved konfirmation - Søndag d. 29. august 2021 i Særslev Kirke
Prædiken ved konfirmation Søndag d. 29. august 2021 i Særslev Kirke 13. søndag efter trinitatis....
Læs mere
Nyt fra menighedsrådet og sognepræsten
Referater
Referat af åbent menighedsmøde 1. september 2021. Referatet kan læses som PDF-fil ved at klikke på ....
Læs mere
Konfirmationer i Særslev Kirke
Konfirmationer i Særslev Kirke Nu er det endelig blevet tid til konfirmationer! Hvor vi gl....
Læs mere
Kommende møder:
07. oktober 2021 kl. 19.00
02. november 2021 kl. 19.00
01. december 2021 kl. 19.00

Nyt fra graveren
Kirkegårdene
Kirkegårdene Der er sket store forandringer på vore kirkegårde det seneste par år. Der er blevet....
Læs mere
Sognepræst: Gunvor Sandvad
Tlf.: 64 84 11 37 (fastnet)
Tlf.: 23 44 71 09 (mobil)
Mail: gsa@km.dk

Tilgængelighedserklæring