Link til kirkekalenderLink til menu

Artikler

Snedker Niels Jørgen NielsenDer er så mange smukke ting og detaljer i vore tre gamle kirker. Ting med en historie og menne-skeskæbner bag. En af skæbnerne er snedker Niels Jørgen Nielsen fra Hemmerslev. Han har la-vet kirkebænkene i Særslev Kirke og skåret de fine stolegavle. Af det træ, der blev til overs fra ar-bejdet med bænkene, lavede han de smukke nummertavler. Der er sirlige udskæringer, og træpla-derne med tal på skubbes ind fra siden.

Niels Jørgen Nielsen (1878-1932) kom som ung i lære hos snedkermester Jacobsen i Særslev. Efter læretiden gik han på valsen som naver og nåede helt til Schweiz’ grænse mod Italien, inden han vandrede hjemad igen. Han blev ansat hos snedkermester Jacobsen i Særslev igen og var også lærer på Særslev Tekniske Skole. Desuden digtede han og tog ud og holdt foredrag.

Niels Jørgen Nielsen blev gift med Anna Marie Nielsen (1892-1927). De bosatte sig i Hemmerslev. Ved et møde i maj 1924 blev det aftalt, at snedker Nielsen skulle lave kirkebænkene. Han udførte arbejdet i forgangen derhjemme, for der var mere fred og ro til arbejdet - selvom der var seks børn i huset på det tidspunkt! Han kunne skære tre stolegavle på én dag. Arbejdet med kirkebænkene og nummertavlerne tog et år og blev afleveret i maj 1925 til en pris af 4.500 kr.

Anna Marie Nielsen blev kun 35 år gammel. Hun døde i barselsseng med deres 8. barn, som heller ikke overlevede fødslen. Nu stod snedkeren alene med syv børn i alderen 2 til 10 år. Men Anna Maries ugifte søster Mary Nielsen flyttede ind i snedkerhjemmet og tog sig af børneflokken. 4½ år senere døde Niels Jørgen Nielsen af en hjernebetændelse og de syv børn var nu forældreløse. Men Mary Nielsen ville ikke have, at de syv søskende skulle skilles fra hinanden. Så hun beholdt børnene og byggede et lille hus i Hemmerslev. Hun tjente penge til sig selv og børnene ved at have vaskeri med 'fransk vask og strygning' - og naboer og folk i byen sluttede op om dem.

Gravstedet over snedker Nielsen og hustru er for længst sløjfet. Men på Særslev Kirkegård (nær ved lågen ud mod Østergade) står der en mindesten med følgende tekst:

'Snedker N. J. Nielsen 15/1 1878 - 30/1 1932 og hustru Marie Nielsen 26/3 1892 - 13/7 1927. Gud er kærlighed. Samfundet satte som tak dette minde.'Tak til snedkerens efterkommere, som har fortalt historien og udlånt de gamle billeder.

Gunvor Sandvad

Kirkekalender
Torsdag 16. september
Meditationsgudstjeneste
Særslev:19.00
Meditationsgudstjeneste ved Gunvor Sandvad
Ejlby:
Melby:
Se flere datoer

Information
Afstandskravene er ophævet i Folkekirken fra og med lørdag d. 14. august. Det betyder, at der nu ikke længere er nogen begrænsning på, hvor mange der må være inde i kirkerne ad gangen. Kort sagt: Vi må fylde kirkebænkene, synge og holde gudstjeneste og kirkelige handlinger, ligesom vi gjorde før corona-epidemien.

Arrangementer
Meditationsgudstjeneste
Torsdag 16. sept. kl. 19.00 i Særslev Kirke
Meditationsgudstjeneste er en anderledes måde at være til gudstjeneste på: Kirken er kun oplyst a....
Læs mere
Se alle arrangementer

Andagter & prædikener
Prædiken i Ejlby Kirke 5. september 2021
Prædiken i Ejlby Kirke 5. september 2021 14. søndag efter trinitatis v. sognepræst Gunvor Sandv....
Læs mere
Prædiken ved konfirmation - Søndag d. 29. august 2021 i Særslev Kirke
Prædiken ved konfirmation Søndag d. 29. august 2021 i Særslev Kirke 13. søndag efter trinitatis....
Læs mere
Nyt fra menighedsrådet og sognepræsten
Referater
Referat af åbent menighedsmøde 1. september 2021. Referatet kan læses som PDF-fil ved at klikke på ....
Læs mere
Konfirmationer i Særslev Kirke
Konfirmationer i Særslev Kirke Nu er det endelig blevet tid til konfirmationer! Hvor vi gl....
Læs mere
Kommende møder:
07. oktober 2021 kl. 19.00
02. november 2021 kl. 19.00
01. december 2021 kl. 19.00

Nyt fra graveren
Kirkegårdene
Kirkegårdene Der er sket store forandringer på vore kirkegårde det seneste par år. Der er blevet....
Læs mere
Sognepræst: Gunvor Sandvad
Tlf.: 64 84 11 37 (fastnet)
Tlf.: 23 44 71 09 (mobil)
Mail: gsa@km.dk

Tilgængelighedserklæring