Artikler
Fra prædikestol til orgelbænk

Ved høstgudstjenesten søndag d. 25. september i Særslev Kirke sagde vi en stor TAK til vores organist Georg Klinting, som har valgt at gå på pension. I den anledning har Gunvor Sandvad interviewet Georg Klinting til kirkebladet:
51 år har du arbejdet i Folkekirken: 37 år som præst og 14 år som organist. Det er en lang og tro tjeneste. Fortæl lidt om din vej til at blive organist!Jeg har spillet klaver fra de tidlige drengeår. Senere i gymnasietiden fik jeg et års privat orgelundervisning hos organisten ved Christianskirken i Kgs. Lyngby. Jeg var konfirmeret i den kirke. Kirken havde et stort Frobenius orgel med 3 manualer og pedal. Det var fantastisk at sidde på orgelbænken og få lov at prøve kræfter med J.S. Bachs berømte Toccata og Fuga i D-mol.
Da jeg blev student og startede med at læse teologi, måtte orgelspillet lægges i dvale. Men jeg havde en drøm om at tage det op engang. I de mange år, jeg var præst i Norup og Hasmark, blev det ikke til ret meget med at spille på orgel. Lejlighedsvis spillede jeg dog til gudstjenesten, hvis organisten med kort varsel havde meldt forfald. Det var absolut en nødløsning at skulle trave frem og tilbage mellem alter og orgel, og spillet kunne selvfølgelig ikke blive perfekt, men der blev dog på den måde musik til salmesangen. Begge steder var der i øvrigt små fire-stemmers orgler uden pedalværk - nærmest ligesom orgelet i Ejlby kirke.
I 1996 blev Norup-Hasmark lagt sammen med Krogsbølle. Også i Krogsbølle var orgelet uden pedalværk, så også der var det begrænset, hvad der kunne spilles ud over salmeledsagelsen.
I 1999 tog jeg så springet og søgte ind på organistuddannelsen på Løgumkloster Kirkemusikskole. Uddannelsen var lagt til rette med en fuld undervisningsdag hver anden uge. Jeg fik lagt min ugentlige fridag sådan, at jeg kunne tage til Løgumkloster. Men der var selvfølgelig også hjemmearbejde, ikke mindst orgelspil. Jeg fik nøgle til Nørre Næraa kirke, hvor jeg kunne øve på det glimrende orgel, der har 2 manualer og pedalværk.
Det var en krævende, men dejlig tid, som afsluttedes med PO-eksamen i 2004. Et par år efter fik jeg lejlighed til at prøve mine færdigheder af, da organisten i Nørre Næraa gik på barsel. Jeg søgte orlov fra præstegerningen og varetog i 8 måneder et organistvikariat med 4 kirker, børnekor og voksenkor.
Hvorfor lige organist? Hvad er det særlige ved at spille på et orgel og ved orgelmusik?Orgelet er jo knyttet til gudstjenesterne og de kirkelige handlinger. Orgelet er et instrument, der bedre end andre er egnet til at fylde kirkerummet med den musik, der skal til. Det kan spille både dæmpet og kraftigt alt efter, hvad der er brug for.
Du kan godt lide nye salmer og du har komponeret nye salmemelodier til gamle salmer. Hvad er kvaliteten ved nye salmer og nye melodier?Alle salmer har været nye engang. Både de salmer, vi stadig er glade for at synge, og de salmer, der er gået i glemmebogen, fordi de ikke gav genklang. Noget tilsvarende gælder melodierne. Men her er der det forhold, at en hel del salmer ikke har deres egen melodi, men må synges på en lånemelodi. I nogle tilfælde går det godt. Det er f.eks. fint at synge 'Altid frejdig' på melodien til 'Dagen går med raske fjed'. Det er mindre heldigt at bruge samme melodi til 'Solen stråler over vang', som da også så sent som 1989 fik sin egen i øvrigt ganske udmærkede melodi. Jeg mener, at en god salmetekst så vidt muligt skal synges på en melodi, der understøtter tekstens budskab og stemning.
Hvad glæder du dig til nu i dit otium?Birgit og jeg får mere frihed til at fylde vores kalender med det vi har kræfter og lyst til. Besøge familie og venner, tage på højskole, tage på rejser, besøge udstillinger, gå til koncerter, og gøre alt hvad der ellers kan nævnes.