Artikler
Marie Ravns lille Bagebog
Marie Ravn var gift med Jakob Ravn, som var sognepræst ved Særslev Kirke 1920-1926. Deres barnebarn, Kirsten Ravn, har nu foræret os et familieklenodie: Marie Ravns lille Bagebog. Kirsten Ravn syntes, at bagebogen skulle tilbage til Særslev, hvor den blev flittigt brugt.

Marie var født 1867 i Sverige. Hun kom til København og var ung pige i huset hos en jødisk familie. Hun var forlovet med Jakob Ravn i flere år, indtil han blev færdig med studiet og fik sit første præsteembede. Så blev de gift.
I 1920 flyttede Marie og Jakob Ravn ind i Særslev Præstegård. Marie skrev opskrifter med fjerpen i sin lille bagebog, der har guldkant på siderne - og hun bagte til de mange, som kom i præstegården. Her er tre opskrifter fra Marie Ravns lille Bagebog:
Thekranse4 Æg og knap ½ Pund Melis
røres sammen, derpaa
½ Pund Smør
saa røres og æltes saa meget Mel i
at de kan trilles i Kranse
- lidt Vanilie.
Pebernødder2 Pund Mel
½ Pægl Fløde
2 Kvint Potaske opløses i lidt Vand
½ Kontorkop Rosenvand
¾ Pund Smør
1 Pund Melis
æltes godt sammen og lidt hakket Citronskal
Brune Kager2 Pund Sirup
1 Pund Puddersukker
¾ Pund Smør
2 Lod Potaske
20 Øre syltet Pomerantskal
lidt Sukat
10 Øre Nelliker
2½ Pund Mel
Hakkede Mandler
Sirup og Smør gives et Opkog, naar det er kølet røres det andet i
Marie Ravns lille Bagebog er nu udstillet på Fyens Bageri Museum hos Erik Larsen, Vestergade 30 i Særslev. Erik Larsen fandt de gamle mål frem, som Marie Ravn brugte:
1 Pægl = 2,5 deciliter1 Pund = 500 gram1 Kvint = 5 gram1 Lod = 15,6 gramTak til Kirsten Ravn for Den lille Bagebog og tak til Erik Larsen for bagerfaglig assistance.
God fornøjelse med at bage!Gunvor Sandvad