Link til kirkekalenderLink til menu

Søndagens prædiken (Arkiv)

Søndag den 6. august 2006

8. søndag efter trinitatis

Jesus sagde: »Mange vil den dag sige til mig: Herre, Herre! Har vi ikke profeteret i dit navn, og har vi ikke uddrevet dæmoner i dit navn, og har vi ikke gjort mange mægtige gerninger i dit navn? Og da vil jeg sige dem, som det er: Jeg har aldrig kendt jer. Bort fra mig, I som begår lovbrud!
Derfor: Enhver, som hører disse ord og handler efter dem, skal ligne en klog mand, der har bygget sit hus på klippen. Og skybruddet kom, og floderne steg, og stormene suste og ramte det hus. Men det faldt ikke, for dets grund var lagt på klippen. Men enhver, som hører disse ord og ikke handler efter dem, skal ligne en tåbe, der har bygget sit hus på sand. Og skybruddet kom, og floderne steg, og stormene suste og slog imod det hus. Og det faldt, og dets fald var stort.«
Da Jesus var færdig med denne tale, var skarerne slået af forundring over hans lære; for han underviste dem som en, der har myndighed, og ikke som deres skriftkloge.
Matt 7,22-29


Vi har just haft den varmeste juli i mands minde. Antallet af solskinstimer og temperaturerne har været helt i top og der er så men stadig fyldt godt op ved de danske badestrande med brune solbadende voksne og legende børn i vandkanten - sommerens sidste sandslot er helt sikkert ikke bygget endnu!

Det sidste ultimative sandslot er vel i grunden aldrig bygget, for sandslotte har det med, lige så snart det er færdigt, at styrte i havet for den første den bedste bølge.
Eller for en tordenbyge, som vi hører om det i dagens evangelium.

Som i tegneserien Radiserne, hvor man ser den dygtige Tomas bygge sig det fineste sandslot med små tårne og flotte mure og indvendige løbegange.
Og så bliver det et frygteligt regnvejr og hele hans arkitektoniske mesterværk styrter sammen og jævnes med jorden.
Og man ser til sidst Tomas sidde og sige til sig selv: "Man kan lære et eller andet af dette her - jeg kan bare ikke rigtig komme i tanke om hvad!"

Og nej, hvad er der i grunden også at lære af vores ganske almindelig menneskelige erfaring, at vi så tit og ofte bygger i sand?

Det er præcis evangeliets budskab i dag: se til hvad du bygger på - det uholdbare sand, der ramler sammen med et brag ved skybrud eller ved første bølge, eller på klippen selv, på Kristus som Guds ord.

Vi kan roligt høre evangeliet som en advarsel: se til hvad du gør og på hvad du bygger!
Men vi kan også nok så meget høre det som en konstatering af hvad mennesker til alle tider altid har gjort, nemlig bygget i sand: bygget på sig selv, på egne evner, sat sin lid til "verden" og ikke til Gud.

Hvem har ikke ind i mellem hængt sit liv på den knage, at man dog altid havde sin gode uddannelse at falde tilbage på, eller sat sin lid til egne hjemmestrikkede filosofiske sammenhænge, at alt måske blev bedre når bare det blev forår og solen kom igen, eller at alt blev godt når man fik sommerferie.

Vi forsøger bestandigt at holde modet oppe på os selv, ved at bygge vores små sandslotte. Til jul kommer børnene hjem, så skal der rettes op at vi aldrig taler sammen til daglig.

Hold dig munter! siger man engang i mellem her på Fyn som afsked - jo tak, hvis man er munter. Hvis ikke, bliver den påtagede munterhed et noget skrøbeligt sandslot.
"Når bare man har sit gode humør!" kan godt siges temmelig sammenbidt og ret humørforladt.

Vi kan ikke bygge vores liv på, at se ud udenpå som vi gerne vil have det indeni, og så regne med at de to ting følges ad i den rækkefølge.

For hvad så - når skybruddet åbner sig over ens hoved og stormene suser ind over ens liv og smadrer alle ens små tårne og indvendige løbegange; alt det man møjsommeligt havde bygget op?
Når regnen slog imod huset, og det faldt og dets fald var stort?
Hvad så hvis det viser sig at alt det jeg gik og hældte mit hoved til - foråret, sommerferien, den fantastiske jul i familiens skød - når det viser sig ikke at kunne holde stand for vandmasserne?
Og skybrud hænder! - Ethvert menneskes død er en verdensundergang i det små.
- ja, så konstaterer evangeliet, at det eneste i vores liv, der kan holde stand er vores relation til Gud.

Alt andet skal tages fra os. Og det er jo i virkeligheden også vores erfaring: alt skal i sidste ende tages fra os.
Vi mister den ene efter den anden gennem vores liv: i nogenlunde rækkefølge er det oldeforældrene først, så bedsteforældrene, forældrene o.s.v. Til sidst mister vi vores allernærmeste - i takt med at vi stille og roligt også mister os selv: vores syn og hørelse, hukommelse, vores tænder der falder ud, vores drømme om engang at blive en berømt håndboldspiller. Alt sammen forsvinder det, eller - om vi krampagtigt holder fast i troen på at vi har livet foran os, ja så klinger det mere og mere hult som tiden går.

Alt skal tages fra os. Det eneste der består er klippen. Vores relation til evigheden, til Gud.
Den klippe som vores liv blev fortøjret til ved vores dåb, og som vi stadig har forbindelse med, uanset hvor lang linen måske er blevet.

Guds ord bliver talt til os og de står lige så fast som klippen, mens alle vores sandslotte og luftkasteller falder.

"Enhver som hører disse ord og handler efter dem, skal ligne en klog mand, der har bygget sit hus på klippen."

Og hvis vi nu ikke formår at høre, og endnu mindre at handle derefter; hvis vi nu bygger videre på sand - vores egne evner, vores egen godhed, vores egen fromhed? - ja så er vi alligevel dybt nede på fast klippegrund.
For Guds ord bliver ved med at lyde.

Når vi kommer til kort med vores egne muligheder og når vores fremtid forsvinder, så er Gud mulighed dér hvor vi ingen mulighed har.
Både i dag hvor vi måske tror vi har ufatteligt mange muligheder - med også den dag vi indser vi ingen har.
Gud er, at vores livs mulighed ikke er udtømt, når livet sander til.
Gud er kærlighedens mulighed midt i vores selvkredsende og selvkærlige sandslot.

Dét kan vi glæde os over - i vores verden, bygget på sand - at Han er klippen underneden.

Amen


Kirkekalender
Søndag 03. oktober
18. søndag efter trinitatis
Særslev:14.00
Ved Nete Ertner Rasmussen
Ejlby:
Melby:
Se flere datoer

Information
Afstandskravene er ophævet i Folkekirken fra og med lørdag d. 14. august. Det betyder, at der nu ikke længere er nogen begrænsning på, hvor mange der må være inde i kirkerne ad gangen. Kort sagt: Vi må fylde kirkebænkene, synge og holde gudstjeneste og kirkelige handlinger, ligesom vi gjorde før corona-epidemien.

Arrangementer
Babysalmesang
- på en ny måde

Den 1. onsdag i hver måned
i Særslev Kirke kl. 10.30
Babysalmesang er sang og rytmer for babyer op til ca. 1 år og deres forældre. Vi synger børnesange o....
Læs mere
Se alle arrangementer

Andagter & prædikener
Prædiken i Særslev Kirke 26. september 2021
Prædiken i Særslev Kirke 26. september 2021 17. søndag efter trinitatis v. sognepræst Gunvor San....
Læs mere
Prædiken ved høstgudstjeneste i Melby Kirke 19. september 2021
Prædiken ved høstgudstjeneste i Melby Kirke 19. september 2021 16. søndag efter trinitatis v. s....
Læs mere
Nyt fra menighedsrådet og sognepræsten
TILLYKKE til vores konfirmander
TILLYKKE til vores konfirmander Den 29. august og 5. september var der konfirmation i Særslev Kir....
Læs mere
Julehjælp - ansøg om julehjælp eller giv et bidrag!
Julehjælp - ansøg om julehjælp eller giv et bidrag! Menighedsplejen i Særslev-Ejlby-Melby sogne t....
Læs mere
Kommende møder:
07. oktober 2021 kl. 19.00
02. november 2021 kl. 19.00
01. december 2021 kl. 19.00

Nyt fra graveren
Kirkegårdene
Kirkegårdene Der er sket store forandringer på vore kirkegårde det seneste par år. Der er blevet....
Læs mere
Sognepræst: Gunvor Sandvad
Tlf.: 64 84 11 37 (fastnet)
Tlf.: 23 44 71 09 (mobil)
Mail: gsa@km.dk

Tilgængelighedserklæring