Link til kirkekalenderLink til menu

Søndagens prædiken (Arkiv)

Søndag den 6. april 2008

Konfirmationstale
Konfirmation i Særslev kirkeKære konfirmander.

Så oprandt dagen, som vi har arbejdet os hen imod. Den store konfirmationsdag. Her i Særslev er flagene ned igennem byen blevet hejst her til morgen for at fejre jer. Se jer omkring - kirken er helt fyldt. Der sidder en masse forventningsfulde mennesker og venter på hvad der skal ske. Og de mest forventningsfulde, der er nok jer, konfirmander, der sidder sirligt linet op på stolene ved jeres forældre. Pigerne sidder dér i jeres flotte kjoler - og jer drenge har fået det fineste puds på - noget tøj I næppe er helt hjemmevant i.

Og hvad er det egentlig vi fejrer i dag. Ja konfirmationen er jo fejringen af en overgang i jeres liv. En overgang fra det at være barn til voksenliv. Nu skal I ikke tro der i dag sker magisk forvandling med jer, for i morgen er I stadig de samme unge mennesker hver især, men vi markerer nu, at I er godt på vej af sted ind i pubertets-årene mod voksenlivet.

Nogen af jer har måske tænkt på hvorfor konfirmation ligger på dette tidspunkt i jeres liv? - men det er skam en gammel tradition. Da jeres bedsteforældre blev konfirmeret, da var konfirmationen afslutningen på skolegangen for de flestes vedkommende. For blot nogle få årtier siden var det nemlig almindeligt, at man gik ud af skolen efter 7. klasse . Efter konfirmationen kom mange af jeres bedstefædre ud at tjene på landet som karl ved en gård eller også fik de måske en læreplads hos en håndværker. Jeres bedstemødre kom efter 7. klasse ofte i hus eller fik arbejde i en butik. Så jeres bedsteforældre oplevede virkelig en voldsom overgang fra barndom til de voksnes rækker. En temmelig voldsom overgang. Hvad ville I sige til, hvis I nu fra den ene dag til den anden skulle flytte hjemmefra, søge ud et fremmed sted, til en fremmed landmand, for at arbejde og pludseligt få læsset ansvar og pligter på skuldrene. Sådan lige pludseligt at blive regnet som voksent menneske med voksnes menneskers pligter!?

Ja tiden er nu en anden. Og I bliver næppe sparket ud hjemmefra, når I kommer fra "blå mandag".

Selvom I ikke kastes ind i voksenlivet på samme måde som jeres bedsteforældre, så betyder konfirmationen af jer i dag en overgang til anden måde at leve jeres liv på. For nu vil I langsomt opdage, at man har et ansvar for sine medmennesker. At leve sammen med andre mennesker forpligter og kræver ansvar. Sammen med opdagelsen af ansvar følger også opdagelsen af skyld. I vil opdage, at I bliver skyldige, ja det er helt sikkert, at I ikke kan undgå at blive skyldige. Ja, for det er jo en gammel sandhed, at man kan ikke blive sat på denne jord uden engang imellem uforvarent at komme til at træde nogen over tæerne. Og bebrejdelsen kan ikke rettes andre steder end ind mod sig selv. I det nye liv I nu skal leve, vil ansvaret og skylden blive tydeligere i takt med, at I opdager, at man ikke længere kan tage alting i dagligdagen for givet. Ansvaret bliver også mere synligt i takt med, at I holder op med at tro, at verden er til for jer selv. For det forholder sig snarere modsat: I er til for verdens skyld. Dvs. at I skal tage livet op som det er og leve det så godt som I kan.

Og de stunder, hvor I føler, at I er skyldige, ikke slår til, er uduelige, så husk lige på hvad vi fejrer i dag. Vi fejrer konfirmation. Det er en bekræftelse af dåbens aftale - At I siger : "Ja tak Kristus - det er hermed en aftale". At blive konfirmeret, det er , at få et stempel på, at få en godkendelse af den, som man er. At blive konfirmeret, det er at blive bestyrket i det, som du er, nemlig Guds døbte barn. Altså en konfirmation af den barnedåb, som I har fået, hvori Jesus Kristus sagde, at han vil være hos jer, hver enkelt af jer og hvor I fik at vide, at I er gode nok som I er. I er accepteret som dem I er, hver især. I skal ikke først være gode nok, kloge nok, dygtige nok, for at være rigtige mennesker, som vi ellers oplever så rigeligt i denne verden. Nej, I blev godtaget hver især allerede fra spæd af, og der er intet i verden, der kan skille jer fra Guds kærlighed. Guds budskab lyder her til hver enkelt af jer : "Du skal vide, at jeg aldrig slipper dig. Hvad du så end måtte komme ud for i dit liv, hvor meget du så end kludrer med det, så er og bliver du mit elskede og tilgivne barn for tid og evighed".

I dagens evangelium siger Jesus. Mine får hører min røst, og jeg kender dem, og de følger mig, og jeg giver dem evigt liv, og de skal aldrig i evighed gå fortabt, og ingen skal rive dem ud af min hånd.

Det er løftet - , der lover, at intet skal skille os fra Guds kærlighed.

Løftet følges op af den velsignelse, der når sit højdepunkt, når I går til alters om lidt. Hvor I får at høre disse ord : "Den almægtige Gud, Vor Herre Jesu Kristi Fader, som i dåben har genfødt dig ved vand og Helligånd og skænket dig syndernes forladelse, han styrke dig med sig nåde til det evige liv". Den velsignelse lyder personligt til hver enkelt af jer - Så I kan tænke, mens ordene lyder, "Det er min velsignelse, Tak Gud". På den måde kan I hver især tage det med ud i livet, som jeres forældre bar jer ind i ved døbefonten. Det "Ja", som jeres forældre sagde ved døbefonten dengang, skal I nu selv bekræfte, sige ja tak til, lade konfirmere. Så lad os så komme i gang.

Må Gud så velsigne jeres liv - forskellige som de bliver. Og kan I have en rigtig god og festlig dag!

Amen.

Kirkekalender
Søndag 19. september
16. søndag efter trinitatis
Særslev:
Ejlby:
Melby:10.30
Høstgudstjeneste
Ved Gunvor Sandvad
Se flere datoer

Information
Afstandskravene er ophævet i Folkekirken fra og med lørdag d. 14. august. Det betyder, at der nu ikke længere er nogen begrænsning på, hvor mange der må være inde i kirkerne ad gangen. Kort sagt: Vi må fylde kirkebænkene, synge og holde gudstjeneste og kirkelige handlinger, ligesom vi gjorde før corona-epidemien.

Arrangementer
Høstgudstjeneste
Søndag 19. sept. kl. 10.30 i Melby Kirke
Vi håber, at høsten er kommet godt i hus - og samles til høstgudstjeneste og synger de dejlige høst-....
Læs mere
Se alle arrangementer

Andagter & prædikener
Prædiken i Ejlby Kirke 5. september 2021
Prædiken i Ejlby Kirke 5. september 2021 14. søndag efter trinitatis v. sognepræst Gunvor Sandv....
Læs mere
Prædiken ved konfirmation - Søndag d. 29. august 2021 i Særslev Kirke
Prædiken ved konfirmation Søndag d. 29. august 2021 i Særslev Kirke 13. søndag efter trinitatis....
Læs mere
Nyt fra menighedsrådet og sognepræsten
Referater
Referat af åbent menighedsmøde 1. september 2021. Referatet kan læses som PDF-fil ved at klikke på ....
Læs mere
Konfirmationer i Særslev Kirke
Konfirmationer i Særslev Kirke Nu er det endelig blevet tid til konfirmationer! Hvor vi gl....
Læs mere
Kommende møder:
07. oktober 2021 kl. 19.00
02. november 2021 kl. 19.00
01. december 2021 kl. 19.00

Nyt fra graveren
Kirkegårdene
Kirkegårdene Der er sket store forandringer på vore kirkegårde det seneste par år. Der er blevet....
Læs mere
Sognepræst: Gunvor Sandvad
Tlf.: 64 84 11 37 (fastnet)
Tlf.: 23 44 71 09 (mobil)
Mail: gsa@km.dk

Tilgængelighedserklæring