PalmesøndagEn klassisk højmesse v. Sognepræst Gunvor Sandvad
i Ejlby Kirke 10.30
SkærtorsdagEn klassisk højmesse v Vikar Ditte Freiesleben
i Melby Kirke kl. 10.30
Hvis det lader sig gøre på forsvarlig vis, vil menighedsrådet gerne invitere til stående sildetapas og øl eller vand efterfølgende.
LangfredagTraditionen tro kommer Påskekvartetten: Påskekvartetten består af musikere, der spiller eller har spillet i Odense Symfoniorkester: Bjarne E. Hansen og Carl Sjöberg (violiner), Esther Mielewczyk (bratsch) og Søren Friis (cello). Kvartetten har hver påske i mange år spillet Joseph Haydns værk 'De syv Ord på Korset' med læsninger af kirkens præst.
Haydn: De syv ord på korset.
Skrevet af: Jens Cornelius, DRHaydn var efterspurgt i hele Europa, og i 1786 fik han en anmodning fra Spanien: Man ville gerne bestille et værk, der kunne spilles til en oplæsning af Jesu syv ord på korset. I en kirke i Cadiz havde man nemlig den tradition, at præsten læste de syv ord højt og efter hvert af dem gik til alteret og ledte en fællesbøn, mens der blev spillet musik. Til denne specifikke højtidelighed ville kirken i Cadiz gerne opføre musik af Haydn.

Musik med skyggetekst Haydn, som var stærkt troende katolik, fandt idéen god. Og den spanske opfordring fik ham til at skrive et af de mest originale værker fra hele den wienerklassiske periode: 'De syv ord på korset'. I sagens natur måtte det have syv satser, og allerede det var meget usædvanligt. Dertil supplerede Haydn med et dystert forspil og en afsluttende sats, der hedder 'Jordskælvet', fordi der som bekendt udbrød jordskælv, da Jesus udåndede på korset. Hver af satserne er skrevet over en skyggetekst. Dvs. at de syv ord ikke bare fungerer som inspiration, men at tekstens rytme er brugt i musikken. Man kan simpelthen 'synge med' på værket, hvis man følger den latinske tekst.
Tre udgaver Haydn skrev musikken for orkester, og værket bredte sig hurtigt rundt om i Europa. På opfordring lavede han også en udgave for strygekvartet, og den blev endnu mere populær end originalen. Et par år senere hørte Haydn et arrangement af De syv ord på korset, hvor der var tilføjet et kor. Hans ordløse værk var altså blevet forvandlet til et oratorium. Idéen var oplagt, men Haydn syntes arrangement var dårligt håndværk. Og skulle hans abstrakte meditationer absolut opføres med sang, kunne han lige så godt lave en ordentlig udgave selv.
Derfor findes De syv ord på korset i tre forskellige udgaver.
PåskedagFestgudstjeneste i Særslev kirke kl. 10.30 v. Sognepræst Gunvor Sandvad. Hvis det er muligt, serverer vi kransekagen og portvinen, vi har fra nytåret.
2. PåskedagSærslev Kirke kl. 10.30 v. Vikar Ditte Freiesleben. Den årlige fællesgudstjeneste med de omkringliggende sogne og pastorater; deres menigheder og præster.
Det er nok tvivlsomt, at vi kan gennemføre det. Alternativt holder vi almindelig gudstjeneste for os selv.
