Link til kirkekalenderLink til menu

Andagter & prædikener

Mandag 11. maj 2015

Kristi Himmelfartsdag og HimmelbjergetKristi Himmelfartsdag, 14. maj 2015, bliver denne beretning fra Markusevangeliet kap. 16, vers 14-20 læst i Danmarks folkekirker:

Til sidst viste Jesus sig for de elleve selv, mens de sad til bords, og han bebrejdede dem deres vantro og hårdhjertethed, fordi de ikke havde troet dem, der havde set ham efter hans opstandelse. Så sagde han til dem: »Gå ud i alverden og prædik evangeliet for hele skabningen. Den, der tror og bliver døbt, skal frelses; men den, der ikke tror, skal dømmes. Og disse tegn skal følge dem, der tror: I mit navn skal de uddrive dæmoner, de skal tale med nye tunger, og de skal tage på slanger med deres hænder, og drikker de dødbringende gift, skal det ikke skade dem; de skal lægge hænderne på syge, så de bliver raske.«
Da Herren Jesus havde talt til dem, blev han taget op til himlen, og han satte sig ved Guds højre hånd. Men de drog ud og prædikede alle vegne, og Herren virkede med og stadfæstede ordet ved de tegn, som fulgte med.


Hvor mon Jesus tog hen på Kristi Himmelfartsdag? I gamle dage var det så enkelt: Der var man overbevist om, at jorden var flad som en pandekage og den blå himmelbue hvælvede sig som en osteklokke over jorden. Deroppe over den blå himmelhvælving var Guds trone. Dér satte Jesus sig ved Guds højre hånd. Så ved vi, hvor han er.

Men sidenhen har vi opdaget, at universet er anderledes indrettet: At himlen ikke er en hvælving over jorden, men et endeløst mørkt rum. Hvor skal vi så finde den himmelfarne Jesus ved Guds højre hånd?

... ... Ja, vi må en tur til Midtjylland! Til Søhøjlandet ved Silkeborgsøerne. Der ligger Himmelbjerget! Mellem lysegrønne bøgetræer, mørkegrønne graner og blomstrende violet lyng - i hvert fald i sensommeren, når lyngen blomstrer. Med et udsigtstårn på toppen, hvis man stadig orker trave højere op.

Nordmændene slår sig på lårene af grin og fotograferer skiltet: Tænk sig at danskerne kalder en sandknold på bare 147 meter over havet for Himmelbjerget. Så skulle danskerne komme til Norge og se himmel og bjerge.

Men lad dem bare grine, de nordmænd! For det er netop pointen: Selvfølgelig kan Himmelbjerget ikke hedde andet: For på Himmelbjerget rører den blå himmel jorden. Himlen rører nemlig jorden alle steder. Himlen er overalt. Ja, for hvert åndedrag har vi endda en lille smule af himlen i vores lunger i nogle sekunder.

Derfor kan vi også godt kalde denne bakke, hvor du og jeg bor, for Himmelbjerget. Og hvis vi bor i et hul, gør det ingen forskel - også dér rører Himlen jorden. Også dér er Jesus Kristus.

Jesu himmelfart betyder, at afstanden mellem mennesker og Jesus forsvinder. Jesus er ikke længere begrænset af tidens og rummets grænser. Nu er han alle steder - sådan som Gud er alle steder. På ethvert sted - hos hvert eneste menneske - til hver en tid.

Men ses vi så igen? Ja, det gør vi: Engang skal vi se Jesus ansigt til ansigt, når Guds Rige fremstår i al sin glans. Men indtil da, ser vi ham ikke. Det er i hvert kun beskåret de meget, meget få, at se Jesus i et syn.

Til gengæld skal alt og alle have at høre om ham: Gå ud i alverden og prædik evangeliet for hele skabningen! sagde Jesus til apostlene. Hele skabningen, sagde han. For alle uden undtagelse.

Det hører til sjældenhederne, at noget gælder alle uden undtagelse. Som regel er der undtagelser, at nogle er for unge eller for gamle, eller ikke har optjent point nok til at være med. Men sådan er det ikke med evangeliet - det er for alle. Gå ud i alverden og prædik evangeliet for hele skabningen! sagde Jesus.

Der er et evangelium - et godt budskab - som skal fortælles til alle. Budskabet gælder dagplejermoderen, elektrikeren, skoleelven, pensionisten, den døende, den nyfødte - alle og enhver: Jesus er opfaret til himmels - det betyder, at han ikke er væk. Det betyder det stik modsatte: At Jesus er nær ved os alle hver især: Lige så nær som himlen, der rører jorden - og den luft vi har i lungerne lige nu.

Ingen er alene med sit liv - Jesus er nær. Nær med kærlighed og tilgivelse. Nær for at opmuntre og trøste os. For at vise os vej, hvordan vi skal leve med hinanden. For at give os mod til at gå vejen. For selv at være vejen under vore fødder, der bærer os til himlen med alle de skrammer, vi får og vi giver hinanden.

Og så betror Jesus os opgaven at give budskabet videre: Gå ud i alverden og prædik evangeliet for hele skabningen! Guds kærlighed, som har fået stemme og ansigt i Jesus, kender ingen grænser. Den sprænger alle grænser. Kærligheden omslutter hele skabningen. Det er himlen, som rører jorden.

Glædelig Kristi Himmelfartsdag!

Venlig hilsen
Gunvor Sandvad
sognepræst

Flere andagter
Prædiken i Ejlby Kirke 5. september 2021
Søndag 05. september 2021
Prædiken ved konfirmation - Søndag d. 29. august 2021 i Særslev Kirke
Søndag 29. august 2021
Prædiken til 12. søndag efter trinitatis 2021
Søndag 22. august 2021
Prædiken i Særslev Kirke 15. august 2021
Søndag 15. august 2021
Prædiken i Særslev Kirke 1. august 2021
Søndag 01. august 2021
Prædiken i Melby Kirke 25. juli 2021
Søndag 25. juli 2021
Kirkekalender
Torsdag 16. september
Meditationsgudstjeneste
Særslev:19.00
Meditationsgudstjeneste ved Gunvor Sandvad
Ejlby:
Melby:
Se flere datoer

Information
Afstandskravene er ophævet i Folkekirken fra og med lørdag d. 14. august. Det betyder, at der nu ikke længere er nogen begrænsning på, hvor mange der må være inde i kirkerne ad gangen. Kort sagt: Vi må fylde kirkebænkene, synge og holde gudstjeneste og kirkelige handlinger, ligesom vi gjorde før corona-epidemien.

Arrangementer
Meditationsgudstjeneste
Torsdag 16. sept. kl. 19.00 i Særslev Kirke
Meditationsgudstjeneste er en anderledes måde at være til gudstjeneste på: Kirken er kun oplyst a....
Læs mere
Se alle arrangementer

Andagter & prædikener
Prædiken i Ejlby Kirke 5. september 2021
Prædiken i Ejlby Kirke 5. september 2021 14. søndag efter trinitatis v. sognepræst Gunvor Sandv....
Læs mere
Prædiken ved konfirmation - Søndag d. 29. august 2021 i Særslev Kirke
Prædiken ved konfirmation Søndag d. 29. august 2021 i Særslev Kirke 13. søndag efter trinitatis....
Læs mere
Nyt fra menighedsrådet og sognepræsten
Referater
Referat af åbent menighedsmøde 1. september 2021. Referatet kan læses som PDF-fil ved at klikke på ....
Læs mere
Konfirmationer i Særslev Kirke
Konfirmationer i Særslev Kirke Nu er det endelig blevet tid til konfirmationer! Hvor vi gl....
Læs mere
Kommende møder:
07. oktober 2021 kl. 19.00
02. november 2021 kl. 19.00
01. december 2021 kl. 19.00

Nyt fra graveren
Kirkegårdene
Kirkegårdene Der er sket store forandringer på vore kirkegårde det seneste par år. Der er blevet....
Læs mere
Sognepræst: Gunvor Sandvad
Tlf.: 64 84 11 37 (fastnet)
Tlf.: 23 44 71 09 (mobil)
Mail: gsa@km.dk

Tilgængelighedserklæring