Udskrift fra: www.de3sogne.dk

Andagter & prædikener
Udskriv denne side  
Tirsdag 06. juni 2017

Prædiken til 2. Pinsedag, 6. juni 2017
i Ejlby Kirke

v. sognepræst Gunvor SandvadBibellæsning:

Jesus sagde: 'Således elskede Gud verden, at han gav sin enbårne søn, for at enhver, som tror på ham, ikke skal fortabes, men have evigt liv. For Gud sendte ikke sin søn til verden for at dømme verden, men for at verden skal frelses ved ham. Den, der tror på ham, dømmes ikke; den, der ikke tror, er allerede dømt, fordi han ikke har troet på Guds enbårne søns navn. Og dette er dommen, at lyset er kommet til verden, og menneskene elskede mørket frem for lyset, fordi deres gerninger var onde. For enhver, som øver ondt, hader lyset og kommer ikke til lyset, for at hans gerninger ikke skal afsløres. Men den, der gør sandheden, kommer til lyset, for at det skal blive åbenbart, at hans gerninger er gjort i Gud.'
Johannesevangeliet 3, 16-21

Prædiken

Måske kan I huske, hvordan det var for et halvt år siden - i slutningen af november? Det var koldt og mørkt, nærmest hele tiden. Ikke engang sne var der til at lyse op.

Men herinde i kirken tændte vi lys i adventskransen og sang: Vær velkommen Herrens år. For vi talte søndagene til jul, hvor lyset kom til verden. Julenat, da Jesus blev født, blev Guds lys tændt i mørket. Jesus er verdens lys. Som dagslyset langsomt tog til igennem vintermånederne, fik vi hver søndag føjet et aspekt mere til, at Jesus er verdens lys.

Så blev det påske - og som forårssolen morgenrød, stod Jesus op af jordens skød. Mørket og døden i verden havde fundet sin overmand. Det blev Kristi Himmelfart og nu er det pinse - og samtidig er det sommer med grønne blade, hvide, gule, røde og blå blomster og et væld af dufte og fuglesang i de lange, lyse sommeraftener.

Pinse er som at stå på et bjerg med den åbne himmel tæt på. Nu kan vi kan vi ikke komme højere op. Lyset kan ikke blive stærkere. Gud vor himmelske Fader og Jesus Kristus er lige så tæt på os, som vores eget åndedræt. For Gud og Jesus virker i os med Helligånden.

Kirkeåret, som begynder med advent, er i to dele. Første del er fra advent til pinse. Den første halvdel af kirkeåret handler om, hvad Gud har gjort for os ved at sende Jesus Kristus. Den første halvdel af kirkeåret er vi modtagere.

På søndag begynder så den anden halvdel af kirkeåret. Hele den lange trinitatistid. Så skal vi i gang. Alt det Gud har gjort for os, kan vi ikke beholde for os selv. Vi skal give budskabet om Jesus, Guds søn, videre og dele det med andre. Vi skal tilgive, som han har tilgivet os. Vi skal hjælpe knuste og sorgfulde mennesker, som vi selv er blevet hjulpet. Vi skal elske betingelsesløst, sådan som vi selv er elsket betingelsesløst af Gud.

Men lige nu er det 2. pinsedag. I dag ser vi tilbage på hele første halvdel af kirkeåret og samler trådene. Hvad er så essensen og centrum af det hele? Ja, hør igen, hvad Jesus sagde i dagens evangelium. Han sagde: Således elskede Gud verden.

Vi er med i en kærlighedshistorie. Kærlighedshistorien begynder med Gud. Den begynder med at Gud elskede. Således elskede Gud verden. Det er hele Verden - rub og stub. Ikke bare de unge, de smukke, de rige, de gode, de fromme - nej alle - hele verden. Således elskede Gud verden.

Verden rummer også dig og mig. Vi kan tage en dyb indånding og tænke: Således elskede Gud mig - Gud elskede mig, som den jeg nu er. Du og jeg står altså ikke uden for denne kærlighedshistorie. Vi er en del af den. Det er det første, vi skal tage med os. Vi er alle elskede - elskede af Gud. Det næste er så, at Gud handlede og gjorde noget - ud af sin kærlighed til verden. Gud gav:

Således elskede Gud verden, at han gav sin enbårne søn, for at enhver, som tror på ham, ikke skal fortabes, men have evigt liv. For Gud sendte ikke sin søn til verden for at dømme verden, men for at verden skal frelses ved ham.

Det her kalder man 'Den lille bibel'. I disse få sætninger er hele Guds kærlighedshistorie samlet. Hvis man øver sig godt og grundigt er det faktisk muligt at lære sætningerne udenad. Det er jo praktisk. Så kan man bære 'den lille bibel' med sig i hjertet på sin videre vej.

Vejen går nemlig videre. Den vej, som vi alle vandrer gennem livet. Her i kirken hører vi de ord fra Gud, som skal give os mod og styrke og tro til at gå på vores livsvej. Vi får Guds ord med på vejen, så vi kan vandre frimodigt med løftet hoved og faste skridt. Vi får nemlig at vide, at vi er elskede.

Gud elskede verden. Kærligheden fik Gud til at sende sin søn, Jesus Kristus, til verden. Straks er der 117 detaljer at fordybe sig i: Hvad Jesus sagde og gjorde. Hvordan han blev pint og korsfæstet. Påskemorgen, hvor Jesus stod op fra de døde - og nu pinsen, hvor vi fejrer at Gud sendte Helligånden til verden. Der er virkelig mange detaljer at fordybe sig i - og det gør vi hver eneste søndag. Men essensen af det er altså, at Gud elsker os. Og at Gud sendte Jesus for at frelse os.

Gud sendte ikke Jesus for at slå os i hovedet eller dømme os ude. Ikke for at skubbe os fra sig. Af en eller anden grund kommer vi desværre så let til at tro, at Gud er på nakken af os. Men det er Gud ikke. Tværtimod. - Gud rækker hånden frem for at hjælpe os. For at finde os og frelse os. Redde os fra at gå til grunde og blive fortabte - mens vi lever og når vi skal dø. Med det formål sendte Gud Jesus til verden. I Jesus rakte Gud hånden frem, for at vi skal tage imod og gribe den.

Ejlby Kirkes altertavle er så dejlig enkel. I centrum af altertavlen er Jesu kors: For i kraft af Jesu død vil Gud tilgive os, når vi har svigtet og slået skår i andres liv. Jesus Kristus vil finde os i mørket og lede os på sporet igen, når vi har forvildet os væk fra Guds vej. Og når vi segner om i døden, er det vort håb, at han vil lukke døren op til Guds evige paradis for os.

Nu er det jo altså pinse. Så må vi forvente, at Gud vil høre vore bønner og sende Helligånden. Til at vise os, hvor og hvordan vi skal dele Guds kærlighed med andre. Det bliver spændende at se, hvor Helligånden viser os hen.

Måske viser Helligånden os derhen, hvor også Jesus gik: Til lidende, bange, modløse menneske, så også de må mærke, at de er del af den verden, Gud elsker.

Glædelig pinse. Amen.
Flere andagter
 
»Prædiken til 5. søndag efter påske
Søndag 17. maj 2020
»Prædiken til 4. søndag efter påske
Søndag 10. maj 2020
»Prædiken til bededag 4. fredag efter påske
Fredag 08. maj 2020
»Prædiken til 3. søndag efter påske
Søndag 03. maj 2020
»Prædiken til 2. søndag efter påske
Søndag 26. april 2020
»Prædiken til 1. søndag efter Påske
Søndag 19. april 2020
Kirkekalender
Søndag 07. juni
Trinitatis søndag
Særslev:
Ejlby:10.30
Melby:
» Se flere datoer

Information
Når et menneske dør:
Afsked under corona-epidemien


Information til pårørende fra begravelsesmyndigheden

Følg Sundhedsstyrelsens anbefalinger for adfærd under corona-epidemien - også ved dødsfald

» Læs mere (PDF-fil)

Arrangementer
Der er ingen planlagte arrangementer.

Andagter & prædikener
Prædiken til 5. søndag efter påske
Dette hellige evangelium skriver evangelisten Johannes: Sådan talte Jesus; og han så op mod himl....
» Læs mere
Prædiken til 4. søndag efter påske
Prædiken til 4. søndag efter påske i Særslev-Ejlby-Melby Pastorat. Dette hellige evangelium sk....
» Læs mere
Nyt fra menighedsrådet og sognepræsten
Antal deltagere ved kirkelige handlinger
Antal deltagere ved kirkelige handlinger Ved kirkelige handlinger er der på grund Coronavirus/Cov....
» Læs mere
Konfirmationer 2020
Konfirmationer 2020 findsluttid(202006062230); Lørdag d. 6. juni kl. 13.00 i Særslev Kirke Jas....
» Læs mere
Kommende møder:

Fungerende sognepræst: Charlotte Juul Thomsen - Tlf.: 71 78 13 64 - Mail: chath@km.dk