Link til kirkekalenderLink til menu

Andagter & prædikener

Mandag 12. juni 2017

Bibelfortælling om en far...
Familiegudstjeneste - afslutning for minikonfirmanderne på Asylet 8. juni 2017
Læg mærke til den flotte altertavle - og lysestagerne på alterbordet. Det har vores minikonfirmander lavet! Billedet er fra familiegudstjenesten, torsdag d. 8. juni 2017 i FDF-Huset 'Asylet'. Altertavlen passer til denne bibelfortælling:

Jesus havde tid til alle mennesker. Han kom også sammen med dem, andre ikke brød sig om - mennesker, som havde gjort forkerte ting i deres liv. Men de, der mente, de selv var fejlfri, brokkede sig. De sagde: Jesus, hvorfor vil du også have med dem at gøre, som andre ikke bryder sig om - og som har gjort en masse forkert?

Jesus svarede ved at fortælle en historie - en lignelse:

En mand havde to sønner. Hans to drenge var unge mænd - der boede hjemme hos deres far på en stor gård. En dag sagde den yngste søn til sin far: Når du nu engang dør, skal min bror og jeg arve og have alt det, som du ejer. Jeg vil gerne have min del allerede nu.

Så delte faderen alt det, han ejede mellem sine to drenge. Det var både hans penge, alle hans ting, husdyrene og hans marker - for manden havde jo altså en stor gård. Den yngste søn fik sin del af arven, som han havde ønsket.

Den yngste søn solgte straks det alt sammen - og på den måde fik han en hel masse penge. Så rejste han langt væk til et fremmed land. Der brugte han alle pengene til dyrt tøj og dyr mad. Han boede på et dyrt hotel. Han fik hurtigt en hel masse venner. Han gik i byen hver eneste aften og festede til langt ud på natten med sine nye venner - og inden længe havde han brugt alle pengene. Hans nye venner var pist væk igen - og der stod han alene tilbage i et fremmed land, uden nogen penge. Han havde ikke noget sted at bo og ingenting at spise.

Derfor prøvede han at få arbejde. Men det er svært at få arbejde, når man er fremmed i landet og ikke kan tale sproget. Men til sidst lykkedes det ham at få arbejde hos en svinebonde: Han skulle passe grise - og han fik lov til at sove i stalden sammen med grisene.

På den tid kom der hungersnød i landet. Det vil sige, at der ikke fandtes mad nok. Alle sultede. Også den yngste søn. Han spiste af svinefoderet, men alligevel var han altid sulten.

Det var et forfærdeligt liv - og han vidste godt, at han selv var ude om det. Det var hans egen skyld. Han havde opført sig forkert over for sin far. Det var forkert, at han havde bedt om at få sin arv, og bare havde solgt det hele og været så ligeglad med sin far. Og så havde han tilmed festet for alle pengene - og brugt dem op. Hans far havde gode grunde til at være vred på ham - sådan som han havde behandlet sin far.

Alligevel besluttede han sig for at rejse hjem. Han ville sige undskyld til sin far: Undskyld far, at jeg opførte mig sådan over for dig. Jeg fortjener ikke længere at være din søn. Lad få lov til at blive arbejder på din gård.

For arbejderne på gården fik altid mad nok - og gik aldrig sultne i seng. Men her mellem grisene var han ved at dø af sult. Så derfor rejste den yngste hjem igen. Han gik hele vejen.

Hjemme på gården var hans far. I al den tid der var gået, havde han savnet sin dreng meget. Faderen stod tit og kiggede hen af vejen og ud over markerne - for han håbede sådan på, at hans yngste søn ville komme hjem igen.

Derfor fik faderen også øje på sin yngste søn, endnu mens han var langt væk hjemmefra. Hvor blev faderen glad! Faderen løb, så stærkt hans gamle ben kunne løbe - hen for at tage imod sin søn og give ham en ordentlig krammer.

Da den yngste søn så sin far kommende løbende, faldt han på knæ og kom med den undskyldning, som han havde øvet sig på hele vejen hjem: Undskyld far, at jeg opførte mig sådan over for dig. Jeg fortjener ikke længere at være din søn....

Mere nåede han ikke at sige. For faderen strakte hænderne ud imod ham og krammede og kyssede ham - og var bare så glad over, at hans dreng var hjemme igen.

Og det er lige det øjeblik, vi kan se på de tegninger, som minikonfirmanderne har malet farver på. Den yngste søn, der ligger på knæ - og faderen der rækker hænderne frem og tager imod ham med åbne arme.

Faderen sagde til de andre, som også var kommet derhen:

Skynd jer at komme med det fineste tøj og giv ham sko på fødderne. Sæt en ring på hans finger, som et tegn på, at han er min søn. Hent så fedekalven og slagt den. Lad os spise og holde fest. For min søn var fortabt, men er kommet tilbage.

Og festen begyndte.

Den ældste søn - storebroderen - var langt ude på markerne, da alt det her skete. På vej hjem blev han overrasket, da han duftede den gode mad og hørte musik og dans.

Hvorfor er der fest? spurgte han en. Han svarede: Din lillebror er kommet hjem - og din far holder fest, fordi han er glad for, at have fået din bror hjem igen i god behold.

Så blev den ældste bror vred. Han ville ikke med ind til festen. Faderen gik så ud til ham. Den ældste bror sagde vredt: Her har jeg arbejdet for dig i så mange år - og altid opført mig ordentligt. Mig har du aldrig givet så meget som et kid, så jeg kunne feste med mine venner. Men når min lillebror kommer, som har opført sig dårligt og brugt alt det op, som du gav ham - så slagter du fedekalven og holder stor fest.

Men faderen svarede: Mit barn, du er altid hos mig - og alt mit er dit. Men nu må virkelig holde fest og være glade. For din bror, som var død, er blevet levende. Han var fortabt, men er blevet fundet.

--

Sådan slutter Jesu lignelse. Åben - uden nogen slutning. Vi ved ikke, om den ældste bror blev ved med at være vred - eller om han gik med ind til festen. Historien er ikke fortalt færdig - ligesom nogle af tegningerne heller ikke er færdige endnu.

Historien handler nemlig om Gud og os mennesker. Gud er faderen - og vi er hans børn. Jesus lærte os at sige Far til Gud og at bede Fadervor.

Rundt på kanten af altertavlen er der hænder. Hænderne kan være vores hænder: Når vi strækker hænderne frem mod Gud - når vi vender hjem til ham, ligesom den yngste søn gjorde - så tager Gud imod os med åbne arme. Også selvom vi har opført os dårligt og forkert. Vi kan altid komme hjem til Gud.

Hænderne kan derfor også være Guds hænder. Som tager imod os med varme hænder og åbne arme - med stor kærlighed og tilgivelse, når vi kommer til ham.
Amen

Gunvor Sandvad
sognepræst

Flere andagter
Prædiken ved høstgudstjeneste i Melby Kirke 19. september 2021
Søndag 19. september 2021
Prædiken i Ejlby Kirke 5. september 2021
Søndag 05. september 2021
Prædiken ved konfirmation - Søndag d. 29. august 2021 i Særslev Kirke
Søndag 29. august 2021
Prædiken til 12. søndag efter trinitatis 2021
Søndag 22. august 2021
Prædiken i Særslev Kirke 15. august 2021
Søndag 15. august 2021
Prædiken i Særslev Kirke 1. august 2021
Søndag 01. august 2021
Kirkekalender
Lørdag 25. september
Loppegudstjeneste
Særslev:
Ejlby:
Melby:09.30
Loppegudstjeneste på Markedspladsen i Melby ved Gunvor Sandvad
Se flere datoer

Information
Afstandskravene er ophævet i Folkekirken fra og med lørdag d. 14. august. Det betyder, at der nu ikke længere er nogen begrænsning på, hvor mange der må være inde i kirkerne ad gangen. Kort sagt: Vi må fylde kirkebænkene, synge og holde gudstjeneste og kirkelige handlinger, ligesom vi gjorde før corona-epidemien.

Arrangementer
Loppegudstjeneste
Lørdag 25. sept. kl. 9.30 på Markedspladsen i Melby
Forhåbentlig kan der holdes loppemarked i år den sidste lørdag i september. Loppemarkedet begynder ....
Læs mere
Se alle arrangementer

Andagter & prædikener
Prædiken ved høstgudstjeneste i Melby Kirke 19. september 2021
Prædiken ved høstgudstjeneste i Melby Kirke 19. september 2021 16. søndag efter trinitatis v. s....
Læs mere
Prædiken i Ejlby Kirke 5. september 2021
Prædiken i Ejlby Kirke 5. september 2021 14. søndag efter trinitatis v. sognepræst Gunvor Sandv....
Læs mere
Nyt fra menighedsrådet og sognepræsten
TILLYKKE til vores konfirmander
TILLYKKE til vores konfirmander Den 29. august og 5. september var der konfirmation i Særslev Kir....
Læs mere
Julehjælp - ansøg om julehjælp eller giv et bidrag!
Julehjælp - ansøg om julehjælp eller giv et bidrag! Menighedsplejen i Særslev-Ejlby-Melby sogne t....
Læs mere
Kommende møder:
07. oktober 2021 kl. 19.00
02. november 2021 kl. 19.00
01. december 2021 kl. 19.00

Nyt fra graveren
Kirkegårdene
Kirkegårdene Der er sket store forandringer på vore kirkegårde det seneste par år. Der er blevet....
Læs mere
Sognepræst: Gunvor Sandvad
Tlf.: 64 84 11 37 (fastnet)
Tlf.: 23 44 71 09 (mobil)
Mail: gsa@km.dk

Tilgængelighedserklæring