Link til kirkekalenderLink til menu

Andagter & prædikener

Tirsdag 01. januar 2019

Prædiken til Nytårsdag, 1. januar 2019 i Særslev Kirke
v. sognepræst Gunvor Sandvad, Særslev-Ejlby-Melby pastorat.

Bibellæsning:

Da otte dage var gået, og han skulle omskæres, fik han navnet Jesus, som han var blevet kaldt af englen, før han blev undfanget i moders liv.
Lukasevangeliet kap. 2, vers 21

Prædiken:

For 16 timer siden - godt og vel - havde mange af os øjnene rettet mod TV-skærmen. Vi fulgte med koncentreret blik, hvordan den store viser nærmede sig 12 på det rådhusuret i København. Ørerne var på stilke for at opfange det første slag fra Rådhusklokkerne. I det øjeblik begyndte 2019.

Ved årsskiftet bliver det tydeligt og nærværende, at tiden går - og vi går med. Vi er del af tiden - og før eller siden er vi ude af tiden igen.

Årsskiftet minder os om, at det gælder om at bruge den begrænsede tid, vi er her, på den rigtige måde. Derfor er det oplagt at standse op her ved nytår og gøre status? Bruger jeg den dyrebare tid rigtigt - og er der noget, jeg kan gøre bedre?

I har fået et billede. Det var på bagsiden af Kristeligt Dagblad for et par dage siden. Det viser en kalender med dags dato og så nogle nytårsforsætter:

- Løb to gange om ugen
- Lav madplan
- Læs 30 minutter hver aften
- Drop sukker i kaffen

Nu er det jo ikke nødvendigvis lige de fire ting, som I eller jeg har sat os for at få gjort i dette nye år. Men mon ikke, vi alligevel gør os nogle tanker om, hvordan de 365 dage, der nu ligger foran, kan blive brugt bedst muligt? Eller rettere 364 dage og en aften. For tiden går og vi går med.

Jeg må for min egen del indrømme, at flere af mine nytårsforsætter er magen til dem, jeg havde for et år siden. Givetvis har I det også sådan? Tiden går og vi går med - og de personlige forbedringer sker sjældent så hurtigt, som man ønsker sig.

Derfor har vi brug for at komme i kirke og høre Gud sige det til os, som vi ikke kan sige os selv. Det kalder vi evangelium. Det betyder: Det gode budskab fra Gud. Det, vi ikke kan sige os selv - og som ikke står og falder med vores præstationer.

Nytårsdags gode budskab fra Gud - er så kortfattet, at jeg godt kan tillade mig at læse det én gang til: Da otte dage var gået, og han skulle omskæres, fik han navnet Jesus, som han var blevet kaldt af englen, før han blev undfanget i moders liv.

Vi hører om Jesu omskærelse og navngivning. Omskærelsen viser, at Jesus var et menneske ligesom vi - med sin tid, der gik. Otte dage gammel blev han omskåret og det markerede, at han var en del af en slægt og det jødiske folk.

Ved samme lejlighed blev Jesus navngivet. Navnet Jesus betyder: Gud frelser. Navnet var fra begyndelsen en del af barnet - og senere mandens identitet. Forstået på den måde, at Jesus er sit navn. Han er Guds frelse. Derfor var Jesu fødsel er så skelsættende en begivenhed, at vi tæller årene derefter. Vi er nu begyndt på det 2019. år efter Kristi fødsel.

Gud frelser - det er betydningen af navnet 'Jesus'. Ordet 'frelse' kommer fra det oldnordiske udtryk at 'frihalse'. Man 'frihalsede', når man tog halslænken af en person, som havde været lænket. Det kunne være en træl, der blev frigivet - eller en anklaget person, der blev frikendt. Det er et godt billede på, hvad frelse er. Frelse er at sætte fri - at frigive.

Nytåret husker os på, at tiden går og vi går med. Men med Jesu fødsel er vi sat fri i forhold til tidens gang. Med Jesu fødsel brød evigheden ind i vores tid. Jesus åbnede døren til evigheden for os. Med ham har vi fået et levende håb om opstandelse: At der venter os en ny virkelighed hos Gud, den dag, vi dør og går ud af tiden. Et evigt liv, hvor vi skal se Kristus ansigt til ansigt - og alle dem, der døde før os. At vi skal mødes igen i Guds lys - hvordan det så end bliver. Det overgår vores fantasi og forestillingsevne - men jeg tror på, det bliver godt.

Gud kaldte os ind i sin frihed, da vi blev døbt. Vi kom til at tilhøre Jesus Kristus. Vi blev Guds børn - og at være Guds barn indebærer den frihed, at Guds står inde for vores liv, uanset hvordan det bliver - og det til evig tid.

Vi er elsket og accepteret af Gud, også selv om, der altid er noget, vi selv og også Gud kunne ønske sig anderledes i den måde, vi lever vores liv på. Vi er altid allerede elsket af Gud, som musikeren Peter Bastian formulerede det i forbindelse med sin egen dåb som 72-årig. Det betyder ikke Guds accept af alle vores handlinger. Men det er en forkyndelse af, at vi hører til i Guds kærlighed - også selvom vi fejler og svigter - og synder mod Gud og mennesker.

Som børn af Guds hus, kan vi bede vores himmelske far tilgive os for, hvad vi bærer med os af skyld og svigt fra det år, der er gået. Og så har vi lov til at tro på, at Gud vil sætte os fri fra at skulle bære på det længere og være naget af dårlig samvittighed. Vi må lægge det bag os, sammen med det forgangne år, fordi vores skyld og svigt er skjult i Guds tilgivelse.

Og så til sidst - det med nytårsforsætterne. Det er påfaldende, at da Jesus var blevet voksen, var det ikke moralske læresætninger og konkrete leveregler, der kom i første række i hans undervisning. Men derimod en ny synsvinkel. At tage udgangspunkt i det frihedsprivilegium, at vi er Guds elskede børn:

For eksempel sagde Jesus, at vi skal lære at blive som børn igen. Og at vi skal se os selv som en næste for alle mennesker. Som dem, der har fået meget betroet - ikke til at beholde for os selv - men til at give væk og gavne andre med. Og tro på, at vi som børn af Guds hus, bliver løbet i møde og taget imod med åbne arme, også når vi har tabt det hele på gulvet, og må vende tomhændet hjem til vores himmelske Far.

Gud har givet verden sin søn til frelser. På den måde er det nye år 2019 et velsignet år - allerede her fra den første dag. Derfor kan vi ønske hinanden et godt og velsignet nyt år.

Amen.
Flere andagter
Prædiken ved høstgudstjeneste i Melby Kirke 19. september 2021
Søndag 19. september 2021
Prædiken i Ejlby Kirke 5. september 2021
Søndag 05. september 2021
Prædiken ved konfirmation - Søndag d. 29. august 2021 i Særslev Kirke
Søndag 29. august 2021
Prædiken til 12. søndag efter trinitatis 2021
Søndag 22. august 2021
Prædiken i Særslev Kirke 15. august 2021
Søndag 15. august 2021
Prædiken i Særslev Kirke 1. august 2021
Søndag 01. august 2021
Kirkekalender
Lørdag 25. september
Loppegudstjeneste
Særslev:
Ejlby:
Melby:09.30
Loppegudstjeneste på Markedspladsen i Melby ved Gunvor Sandvad
Se flere datoer

Information
Afstandskravene er ophævet i Folkekirken fra og med lørdag d. 14. august. Det betyder, at der nu ikke længere er nogen begrænsning på, hvor mange der må være inde i kirkerne ad gangen. Kort sagt: Vi må fylde kirkebænkene, synge og holde gudstjeneste og kirkelige handlinger, ligesom vi gjorde før corona-epidemien.

Arrangementer
Loppegudstjeneste
Lørdag 25. sept. kl. 9.30 på Markedspladsen i Melby
Forhåbentlig kan der holdes loppemarked i år den sidste lørdag i september. Loppemarkedet begynder ....
Læs mere
Se alle arrangementer

Andagter & prædikener
Prædiken ved høstgudstjeneste i Melby Kirke 19. september 2021
Prædiken ved høstgudstjeneste i Melby Kirke 19. september 2021 16. søndag efter trinitatis v. s....
Læs mere
Prædiken i Ejlby Kirke 5. september 2021
Prædiken i Ejlby Kirke 5. september 2021 14. søndag efter trinitatis v. sognepræst Gunvor Sandv....
Læs mere
Nyt fra menighedsrådet og sognepræsten
TILLYKKE til vores konfirmander
TILLYKKE til vores konfirmander Den 29. august og 5. september var der konfirmation i Særslev Kir....
Læs mere
Julehjælp - ansøg om julehjælp eller giv et bidrag!
Julehjælp - ansøg om julehjælp eller giv et bidrag! Menighedsplejen i Særslev-Ejlby-Melby sogne t....
Læs mere
Kommende møder:
07. oktober 2021 kl. 19.00
02. november 2021 kl. 19.00
01. december 2021 kl. 19.00

Nyt fra graveren
Kirkegårdene
Kirkegårdene Der er sket store forandringer på vore kirkegårde det seneste par år. Der er blevet....
Læs mere
Sognepræst: Gunvor Sandvad
Tlf.: 64 84 11 37 (fastnet)
Tlf.: 23 44 71 09 (mobil)
Mail: gsa@km.dk

Tilgængelighedserklæring