Link til kirkekalenderLink til menu

Andagter & prædikener

Mandag 11. marts 2019

Alene i vildmarken - prædiken til 1. søndag i fasten
Søndag d. 10. marts 2019 i Særslev Kirke
v. sognepræst Gunvor Sandvad

Bibellæsning:

Så blev Jesus af Ånden ført ud i ørkenen for at fristes af Djævelen. Og da han havde fastet i fyrre dage og fyrre nætter, led han til sidst sult. Og fristeren kom og sagde til ham: 'Hvis du er Guds søn, så sig, at stenene her skal blive til brød.' Men han svarede: 'Der står skrevet: Mennesket skal ikke leve af brød alene, men af hvert ord, der udgår af Guds mund.'

Da tog Djævelen ham med til den hellige by, stillede ham på templets tinde og sagde til ham: 'Hvis du er Guds søn, så styrt dig ned. For der står skrevet: Han vil give sine engle befaling, og de skal bære dig på hænder, så du ikke støder din fod på nogen sten.' Jesus sagde til ham: 'Der står også skrevet: Du må ikke udæske Herren din Gud.'

Igen tog Djævelen ham med sig, denne gang til et meget højt bjerg, og viste ham alle verdens riger og deres herlighed og sagde til ham: 'Alt dette vil jeg give dig, hvis du vil kaste dig ned og tilbede mig.' Da svarede Jesus ham: 'Vig bort, Satan! For der står skrevet: Du skal tilbede Herren din Gud og tjene ham alene.' Da forlod Djævelen ham, og se, der kom engle og sørgede for ham.

Matthæusevangeliet 4, 1-11


Prædiken:

For tiden er der på TV en udsendelsesrække, der hedder 'Alene i vildmarken'. Otte danskere er sendt op i vildmarken i Norge og skal overleve alene i den barske natur.

De 8 er placeret hver for sig og helt alene ved en sø. På den måde har de vand at drikke og mulighed for at fange fisk. De har noget vildmarksudstyr med sig, fiskegarn og desuden et kamera. Hver dag skal de filme sig selv og fortælle, hvad de gør for at overleve og hvad de tænker om at være alene dér i vildmarken.

Det gælder om at holde ud længst muligt - så er man vinder. Deltagerne kan når som helst trykke på en sender og give besked om, at nu giver de op og vil hjem. Så kommer der en båd og henter dem. På nuværende tidspunkt er der tre deltagere tilbage - og de har været i vildmarken i ca. 50 dage.

De er hårdt presset: Selv om de af og til fanger en fisk eller finder nogle bær, får de slet ikke mad nok. De har tabt sig meget, og sulten tager hårdt på kræfterne. Isolationen og savnet af dem derhjemme går dem på - og så det, at de ikke ved, hvor længe endnu, de skal blive i vildmarken.

Jeg er sikker på, at de tre i vildmarken helt ned i maven og ind til marv og ben forstår, hvor sårbar og sulten, Jesus var, da han efter 40 dage og 40 nætters faste og ensomhed i ørkenen mødte Djævelen og blev fristet.

Vi får ikke at vide, hvordan Djævelen ser ud. Vi får ikke at vide, hvad Jesus så. Vi får kun at vide, at Jesus hørte en stemme. En stemme, der kom med forslag til, hvordan Jesus skulle bruge sine guddommelige kræfter, så det blev til hans egen fordel.

Sig at stenene her skal blive til brød, sagde Djævelen. Hvor må det have været fristende! Tænk sig at have sultet i over en måned, og så have magt til at kunne forvandle sten om til duftende, nybagt brød. Og hvad kunne der egentlig ske ved det? Der var masser af sten i ørkenen - og det ville ikke gå ud over nogen, hvis Jesus forvandlede et par sten til brød og spiste sig mæt.

Men Jesus afviste alligevel forslaget. Ligesom han afviste at kaste sig ud fra det højeste punkt i tillid til, at Gud ville sende engle, der greb ham, før han ramte jorden og slog sig ihjel. Og til sidst afviste Jesus at falde på knæ for Satan og tilbede ham - mod til gengæld at få magt over hele verden.

Udfordringen og fristelserne for Jesus handlede om, hvad han ville bruge sit liv og sine muligheder til? For sin egen skyld - eller for andres skyld? Jesus valgte det sidste: Han holdt sig inden for de grænser, Guds ord sætter. Jesus tænkte ikke først og fremmest på sig selv, men brugte sit liv og sine muligheder til at gøre godt for andre og frelse os mennesker. Det er et vigtigt pejlemærke for, hvordan vi skal bruge vores liv og muligheder.

For spørgsmålet og udfordringen til os, er jo den samme: Hvordan vi vil bruge vores liv og de muligheder, vi har fået. Så længe vi har medvind og masser af energi, kan det være nemt nok, at være et pænt og ordentligt menneske, der har overskud til tænke på andre og har hjerte på rette sted. Men når vi er pressede, ligesom dem alene i vildmarken - eller Jesus i ørkenen, er det svært at modstå de fristelser, som hele tiden og igen kommer.

Lige så forskellige, vi er - lige så forskelligt er det, hvad der er svage punkter for os. Der hvor vi virkelig skal kæmpe med os selv for ikke at give efter for fristelserne. Og alligevel falder vi for fristelserne - og gør det, vi ikke skulle gøre - og får dårlig samvittighed og bliver skuffede over, at vi ikke engang kunne stå imod. Sådan har jeg det i hvert fald.

Der er utallige fristelser: Man kan fristes til at sige eller skrive hurtige, hårde ord og kommentarer, der sårer andre. Man kan fristes til at udnytte penge og ejendom, der ikke er ens eget. Eller bruge så meget af noget, at det bliver til et misbrug, der er svært at bryde ud af igen.

Man kan fristes til at flygte fra hverdagen - trække dynen over hovedet og give op. Man kan fristes til at løbe med og gøre det man godt ved, er forkert og inderst inde ikke vil være med til. Men man tør ikke sige fra. Jeg kunne blive ved med at remse eksempler op. Vi ved bedst selv hver især, hvad vi kæmper med - hvor vi er svage - og hvad der frister os.

Derfor er det godt at være mærket med korsets tegn - sådan som vi blev det i dåben. Korset er et velsignelsestegn, som fortæller, at vi hører sammen med Jesus Kristus. Han har lovet at være med os alle dage indtil verdens ende. Så er vi ikke alene i kampen mod fristelserne. Vi kan stole på, at Jesus kæmper sammen med os.

Korset er et velsignelsestegn, som fortæller, at vi hører sammen med Jesus Kristus. Derudover er korset et pejlemærke - en vejviser: Vi skal gå den samme vej, som Jesus gik. Gøre, som han gjorde: Ikke først og fremmest tænke på os selv, men bruge vores liv og muligheder til at gøre godt for andre mennesker - tjene dem, som Jesus kaldte det.

Selv om Djævelen står og hvisker alle mulige fristende forslag til hvad vi kunne gøre til egen fordel ind i det ene øre - så står Jesus ved det andet øre og husker os på Guds bud:

Husk nu, at du skal elske din næste, som var det dig selv. Husk nu, at du skal holde dig inden for grænserne og kun gøre det, som er godt mod din næste. Grib modet til at sige fra. Jeg er med dig - jeg velsigner dig og giver dig nye kræfter. Giv ikke op - tag et skridt mere, selvom det er svært. Jeg er med dig.

Og når vi så alligevel falder for fristelserne og lider nederlag, er Jesus der også. Han ser på os med barmhjertige øjne og rækker hånden frem for at rejse os op. Du er min - og du er tilgivet, siger Jesus. Hans stemme er værd at høre efter. Amen.
Flere andagter
Prædiken ved høstgudstjeneste i Melby Kirke 19. september 2021
Søndag 19. september 2021
Prædiken i Ejlby Kirke 5. september 2021
Søndag 05. september 2021
Prædiken ved konfirmation - Søndag d. 29. august 2021 i Særslev Kirke
Søndag 29. august 2021
Prædiken til 12. søndag efter trinitatis 2021
Søndag 22. august 2021
Prædiken i Særslev Kirke 15. august 2021
Søndag 15. august 2021
Prædiken i Særslev Kirke 1. august 2021
Søndag 01. august 2021
Kirkekalender
Lørdag 25. september
Loppegudstjeneste
Særslev:
Ejlby:
Melby:09.30
Loppegudstjeneste på Markedspladsen i Melby ved Gunvor Sandvad
Se flere datoer

Information
Afstandskravene er ophævet i Folkekirken fra og med lørdag d. 14. august. Det betyder, at der nu ikke længere er nogen begrænsning på, hvor mange der må være inde i kirkerne ad gangen. Kort sagt: Vi må fylde kirkebænkene, synge og holde gudstjeneste og kirkelige handlinger, ligesom vi gjorde før corona-epidemien.

Arrangementer
Loppegudstjeneste
Lørdag 25. sept. kl. 9.30 på Markedspladsen i Melby
Forhåbentlig kan der holdes loppemarked i år den sidste lørdag i september. Loppemarkedet begynder ....
Læs mere
Se alle arrangementer

Andagter & prædikener
Prædiken ved høstgudstjeneste i Melby Kirke 19. september 2021
Prædiken ved høstgudstjeneste i Melby Kirke 19. september 2021 16. søndag efter trinitatis v. s....
Læs mere
Prædiken i Ejlby Kirke 5. september 2021
Prædiken i Ejlby Kirke 5. september 2021 14. søndag efter trinitatis v. sognepræst Gunvor Sandv....
Læs mere
Nyt fra menighedsrådet og sognepræsten
TILLYKKE til vores konfirmander
TILLYKKE til vores konfirmander Den 29. august og 5. september var der konfirmation i Særslev Kir....
Læs mere
Julehjælp - ansøg om julehjælp eller giv et bidrag!
Julehjælp - ansøg om julehjælp eller giv et bidrag! Menighedsplejen i Særslev-Ejlby-Melby sogne t....
Læs mere
Kommende møder:
07. oktober 2021 kl. 19.00
02. november 2021 kl. 19.00
01. december 2021 kl. 19.00

Nyt fra graveren
Kirkegårdene
Kirkegårdene Der er sket store forandringer på vore kirkegårde det seneste par år. Der er blevet....
Læs mere
Sognepræst: Gunvor Sandvad
Tlf.: 64 84 11 37 (fastnet)
Tlf.: 23 44 71 09 (mobil)
Mail: gsa@km.dk

Tilgængelighedserklæring