Link til kirkekalenderLink til menu

Andagter & prædikener

Søndag 15. marts 2020

Prædiken til 3. søndag i fasten
i Særslev-Ejlby-Melby Pastorat

Søndagens tekstlæsninger:

» 3. søndag i fasten

Sangen 'Give me a Cool Corona' skrålede og dansede en del unge til på diskotekerne landet over i midten af 1990’erne, mens salget af øllen Corona steg i takt med 1990er hittets hastige udbredelse på radiostationerne. Sangen er næsten glemt. Og dansen i Danmark er i de løbet af ugen langsomt gået i stå. Musikken blev sagte og bevægelserne langsommere. Der blev for godt en uge siden opfordret til, at vi tænkte os om med hensyn til at give kram og håndtryk. Men var det nu også så farligt? Sidste weekend tog flere af os det måske med ophøjet ro: Vi fejler jo ikke noget, sagde vi bekræftende til hinanden. Nogle gav udtryk for, at det hele var lidt overreageret.

Men pludselig standsede Statsministeren danskernes ubekymrede dans med Coronaen på et pressemøde i Spejlsalen onsdag aften (d.11. marts). Musikken gik i stå. Flankeret af Rigspolitichefen, direktørerne i Sundhedsstyrelsen og Udenrigsministeriet og sin Sundheds- og Ældreminister blev landet lukket ned.

Nu er det alvor.

Lørdag middag gik grænsebommene ned. Grænserne lukkes frem til d. 13. april. Frem til 2. Påskedag er bevægeligheden over de danske grænser begrænset til at have et 'anerkendelsesværdigt formål'. Danskernes smut over grænsen for at handle billigt ind, falder næppe under anerkendelsesværdige formål. Weekendturene til de europæiske storbyer falder også ved siden af formålet.

Danskernes danselette fodtrin omkring Corona-virussen skal stoppes. Og det skal gå stærkt. Corona-virussets hastige udbredelse i Danmark går nemlig alt for stærkt, viser tallene fra Statens Serum Institut fra dag til dag i denne uge.

Statsministeren kan lukke offentlige kontorer, uddannelses- og kulturinstitutioner og grænsebomme ned.

Men Statsministeren kan ikke standse Corona-virusset uden vores hjælp.

Hvis vi ikke lytter til appellerne, hvis vi ikke retter os efter kravet om ændret adfærd hos os alle, hvis vi ikke evner at holde os i ro og begrænse vores færden til få sociale kredse, kan Statsministeren ikke sænke spredningen af Corona-virusset!

Folkekirken tog ansvaret på sig torsdag. Landets biskopper valgte at aflyse gudstjenester, foredrag og undervisningen i alle folkekirkens sogne for foreløbigt 14 dage.

Nu tænker du måske: hvad batter det? Kirkerne står alligevel gabende tomme hver søndag i højmessen.

Der er muligvis nogen steder kirkens bygning er rigelig stor i forhold til sognets indbyggertal. Der er muligvis nogen steder, hvor det giver mere mening at gå i kirken for sognebørnene end i andre sogne.

Men landet over går ca. 280.000 danskere ugentlig til gudstjenester, babysalmesang, undervisning og foredrag i sognene. Med ca. 14 pct. af danskerne i kirke i løbet af en måned, overgår folkekirken faktisk andelen af biografgængere i Danmark (» Folkekirken i tal).

Folkekirkens Corona-tiltag batter således en hel del.

Men spørgsmålet er, om vi som befolkning forstår alvoren af denne virus?

'Hvorfor forstår I ikke, hvad jeg siger' spørger Jesus retorisk i dag og svarer selv prompte på sit spørgsmål: 'Fordi I ikke kan høre mit ord'.

At vende det døve øre til er en metode til at lukke de ting ude, som vi ikke vil høre eller magter at høre.

Måske har du som ægtefælle af og til oplevet, at partneren ikke hører hvad du siger? Måske er du teenageren i familien, der ofte har skreget: 'Hvorfor forstår I ikke hvad jeg siger' til dine forældre. Ikke at blive hørt, ikke at blive forstået, er en djævelsk tilstand, der folder sig ud mellem mennesker.

Hvor mange skilte par, har mon ikke stået og skreget af hinanden i håb om, at den anden forstod. Ikke at blive hørt, ikke at blive forstået, er ikke det samme som uenighed. Det slog Søren Kierkegaard fast i 1800-tallet. 'To, der er uenige, kan jo netop have forstået hinanden'.

Ikke at blive forstået, ikke at blive hørt, er en helt anden alvorlig sag, der kan kalde en djævelsk tilstand frem mellem mennesker. En tilstand af handlinger, der strider imod Guds vision med verden.

Lige fra fortællingen i Edens Have ved vi, at selv Gud har svært ved at få mennesker til at høre efter. Hele bibelen igennem kæmper han faktisk med at få mennesket til at lytte til ham. Ikke at forstå, ikke at høre, er en såre almen menneskelig adfærd.

Men når det gælder andres liv, når det gælder andres velbefindende, når det gælder andre menneskers mulighed for at eksistere, bliver det ikke-at-lytte, ikke-at-forstå, en djævelsk tilstand, hvor det onde tilraner sig centrummet mellem os på bekostning af det gode.

Onsdag aften appellerede Statsministeren til, at vi ikke begyndte at hamstre i fødevarebutikkerne. Panikken gik i nogen. Nogen gik i panik over andres panik.

Hvem gider stå uden madvarer, fordi man var den eneste, der hørte og forstod appellen om ikke at hamstre?

Heldigvis tog de fleste danskere det med ro. Der er stadig masser af mad - og gær - i al fald i min lokale fødevarebutik. Men når jeg de seneste dage har set det svulmende antal biler på supermarkedernes parkeringspladser fra morgen til aften, kan jeg blive voldsomt i tvivl om, hvorvidt vi danskere i grunden har hørt og forstået alvoren.

Statsministeren har rigtig meget brug for din hjælp til at stoppe Corona-virusset.

Det handler i al sin evangeliske enkelhed ikke om dig, men om din næste.

Det handler ikke kun om ældre mennesker, som i et flygtigt, ungdommeligt øjekast synes at have fremtiden bag sig. Det handler om mennesker med svækkede immunforsvar som fx mennesker i kemo-behandling, nyrepatienter, ny-transplanterede mennesker og mange andre. De findes også i vort lokalområde. Vi ved hvem de er. For her ude på landet kender vi hinanden. Det er vores adelsmærke. De ældre på plejehjemmet er nogens mor eller far, som du engang gik i skole med eller arbejdede sammen med.

De har alle brug for din hjælp!

'Den, der er af Gud, hører Guds ord' siger Jesus i dag. Det menneske, der har hørt og forstået, at meningen med livet bliver til ved at gøre noget med livet som fortegn for andre mennesker, har hørt Guds ord.

Kristus rækker os nogle grænser gennem evangeliet. Han er her midt i blandt os med sit ord. I hans ord får vi en retning for ja og nej i tilværelsen.

Salige er de, der hører Guds ord og bevarer det: At bevare Guds ord er at bruge det, så det bliver til mere end ord. Ordene fra evangeliet skal have krop og kroppen retning gennem handling, der fremmer livet for alle. Det er vores opgave her i livet.

Kære Gud, send os din Helligånd, og gør os åbne for, hvad du vil give os. Lad ordet slå rod i vore hjerter, så du lever i os og vi bliver ét i dig og tjener dig i al ting. Amen.

Pastor Charlotte Juul Thomsen
Særslev-Ejlby-Melby Pastorat
Flere andagter
Prædiken i Ejlby Kirke 5. september 2021
Søndag 05. september 2021
Prædiken ved konfirmation - Søndag d. 29. august 2021 i Særslev Kirke
Søndag 29. august 2021
Prædiken til 12. søndag efter trinitatis 2021
Søndag 22. august 2021
Prædiken i Særslev Kirke 15. august 2021
Søndag 15. august 2021
Prædiken i Særslev Kirke 1. august 2021
Søndag 01. august 2021
Prædiken i Melby Kirke 25. juli 2021
Søndag 25. juli 2021
Kirkekalender
Torsdag 16. september
Meditationsgudstjeneste
Særslev:19.00
Meditationsgudstjeneste ved Gunvor Sandvad
Ejlby:
Melby:
Se flere datoer

Information
Afstandskravene er ophævet i Folkekirken fra og med lørdag d. 14. august. Det betyder, at der nu ikke længere er nogen begrænsning på, hvor mange der må være inde i kirkerne ad gangen. Kort sagt: Vi må fylde kirkebænkene, synge og holde gudstjeneste og kirkelige handlinger, ligesom vi gjorde før corona-epidemien.

Arrangementer
Meditationsgudstjeneste
Torsdag 16. sept. kl. 19.00 i Særslev Kirke
Meditationsgudstjeneste er en anderledes måde at være til gudstjeneste på: Kirken er kun oplyst a....
Læs mere
Se alle arrangementer

Andagter & prædikener
Prædiken i Ejlby Kirke 5. september 2021
Prædiken i Ejlby Kirke 5. september 2021 14. søndag efter trinitatis v. sognepræst Gunvor Sandv....
Læs mere
Prædiken ved konfirmation - Søndag d. 29. august 2021 i Særslev Kirke
Prædiken ved konfirmation Søndag d. 29. august 2021 i Særslev Kirke 13. søndag efter trinitatis....
Læs mere
Nyt fra menighedsrådet og sognepræsten
Referater
Referat af åbent menighedsmøde 1. september 2021. Referatet kan læses som PDF-fil ved at klikke på ....
Læs mere
Konfirmationer i Særslev Kirke
Konfirmationer i Særslev Kirke Nu er det endelig blevet tid til konfirmationer! Hvor vi gl....
Læs mere
Kommende møder:
07. oktober 2021 kl. 19.00
02. november 2021 kl. 19.00
01. december 2021 kl. 19.00

Nyt fra graveren
Kirkegårdene
Kirkegårdene Der er sket store forandringer på vore kirkegårde det seneste par år. Der er blevet....
Læs mere
Sognepræst: Gunvor Sandvad
Tlf.: 64 84 11 37 (fastnet)
Tlf.: 23 44 71 09 (mobil)
Mail: gsa@km.dk

Tilgængelighedserklæring